Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Podmanil si fanúšikov. Sagan s víťazstvom aj v Japonsku
Zdielať na

Podmanil si fanúšikov. Sagan s víťazstvom aj v Japonsku

SAJTAMA / Slovenský cyklista Peter Sagan zvíťazil v sobotu na exhibičných pretekoch v japonskej Sajtame. Na tamojšom kritériu odsunul na druhé miesto domáceho Šoa Hacujamu, tretí skončil Brit Christopher Froome.

Slovenský cyklista Peter Sagan sa stal víťazom sobotňajších exhibičných pretekov Saitama Critérium v japonskej Saitame. Sagan jazdiaci v zelenom drese najlepšieho muža bodovacej súťaže na Tour de France v záverečnom šprinte zdolal Japonca Šoa Hacujamu a šampióna Tour de France Brita Christophera Frooma. Štvrtý skončil ďalší britský cyklista Adam Yates, ktorý na tohtoročnej "Starej dáme" ovládol klasifikáciu mladých jazdcov. Pred rokom Sagan v závere sezóny na exhibičnom podujatí v Japonsku chýbal, ale pred dvoma rokmi tam skončil druhý za Nemcom Marcelom Kittelom a pred troma rovnako druhý, ale za Froomom.

Kritériové preteky, ktorými si Japonci každý rok v závere sezóny pripomínajú najlepších cyklistov z Tour de France, sa jazdili na trojkilometrových okruhoch v centre Saitamy. Pretekári dovedna absolvovali 57 km priemernou rýchlosťou 41,7 km/h. Hoci Peter Sagan nedávno v katarskej Dauhe obhájil titul majstra sveta v pretekoch s hromadným štartom, v Saitame si na želanie organizátorov obliekol zelený dres, ktorý je už 5 rokov jeho "majetkom" na Tour de France. Rovnako aj ostatní šampióni TdF 2016 sa predstavili vo víťazných tričkách z Francúzska. Pri Saganovom mene sa ešte posledný raz objavila značka tímu Tinkoff, od novej sezóny bude členom tímu Bora-Hansgrohe. Okrem P. Sagana v Saitame súťažil aj ďalší slovenský cyklista Michael Kolář, ktorý v 50-člennej konkurencii prišiel do cieľa ako tridsiaty s mankom 18 sekúnd na víťaza.

"Štart bol veľmi rýchly. Jeden únik bol dostihnutý a ďalší vzápätí odštartoval. Ja som si počkal na správny okamih tri či štyri kolá pred koncom, aby som sa pokúsil o únik. Nakoniec sme zostali vpredu štyria a ja som bol v rýchlom závere najsilnejší," cituje Petra Sagana portál Cyclingnews.

Súčasťou sobotňajšej oslavy cyklistiky v Saitame boli aj preteky v časovke, ktoré prekvapujúco vyhral mladý Japonec Kento Omači - zdolal Čecha Petra Vakoča (Etixx-Quick Step) a krajana Jukiu Arašira (Lampre-Merida). Japonský tím doplnený ešte o Fumijukiho Beppua (Trek-Segafredo) sa stal víťazom bodovacej súťaže. Medzi jednotlivcami najviac bodov v šprintoch nazbieral Nemec Marcel Kittel (Etixx - QuickStep), najlepším vrchárom sa stal Francúz Romain Bardet (AG2R La Mondiale).

Preteky Saitama Critérium by sa na počesť najlepších cyklistov z Tour de France mali uskutočniť minimálne ešte v najbližších troch rokoch.

Výsledky:

Saitama Critérium (57 km): 1. Peter Sagan (SR) Tinkoff 1:22:02 h, 2. Šo Hacujama (Jap.) Bridgestone-Anchor, 3. Christopher Froome (V. Brit.) Sky - rovnaký čas ako víťaz, 4. Adam Yates (V. Brit.) Orica BikeExchange +5 s, 5. Marcel Kittel (Nem.) Etixx - QuickStep, 6. Samuel Dumoulin (Fr.) AG2R La Mondiale +12,...30. Michael Kolář (SR) Tinkoff +18.

Súvisiace články