Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Začínajú - podľa vzoru otec. Mladé talenty slávnych hokejistov smerujú k úspechu
Zdielať na

Začínajú - podľa vzoru otec. Mladé talenty slávnych hokejistov smerujú k úspechu

Zdroj: iihf.com

WASHINGTON/ BRATISLAVA/ OTTAWA / Otcovia mladých talentov môžu byť na svojich synov právom hrdí. Nielenže je vidieť, že si z ich rád niečo vzali, snažia sa ich aj prekonať. Mladí hokejisti však aj napriek vlastnému úspechu ďakujú za všetko svojim otcom.

Od Švédska a Slovenska po Kanadu a USA - v takmer každej krajine sa nájde jeden slávny hokejista a jeho syn. Niektorí patria medzi najväčšie hokejové mená histórie. Ako príklad uvádza IIHF.com niekoľkých hráčov. Medzi nimi je aj Slovák Miroslav Šatan, 18-ročný hráča, ktorý má rovnaké priezvisko ako štvornásobný olympionik. Samozrejme to nie je náhoda, hokej majú v krvi, ktorá ich spája. 

Starší Šatan viedol vo všetkých štyroch medailových víťazstvách svojej krajiny na MS v hokeji. Striebro získali v roku 2000 a 2012, zlato v roku 2002 a bronz v 2003. V roku 2009 získal aj Stanley Cup ako vrchol svojej 1050-zápasovej kariéry v NHL. Mladší Šatan mu ďakuje za jeho oporu. "Prvý, komu by som sa poďakoval, je môj otec. Naučil ma hrať hokej. Pamätám si, že to bol on, kto ma naučil korčuľovať a strieľať. Veľmi mi pomohol s niektorými detailmi v mojej hre. Som za to naozaj vďačný, bol mojou oporou počas celej mojej doterajšej kariéry," dodal. 

Slovenský obranca MS do 18 rokov tieto pocity zdieľa

Luka Radivojevič, najlepší slovenský obranca na týchto MS do 18 rokov, ďakuje svojmu otcovi tiež. Ide o Branka, talentovaného hráča s 399 zápasmi v NHL. Pripojil sa k Šatanovi v roku 2003 a 2012, kedy slovenskej reprezentácii pomohol získať medaily. "Veľmi si vážim, že som dostal túto šancu. Predomnou hral hokej môj otec a teraz mi dáva svoje skúsenosti," povedal Radivojevič. 

Ani Kanada nie je nevďačná

Kanaďana menom Tij Iginla, syn legendárneho kapitána Calgary Flames, nátlak nepociťoval. Jeho otec síce figuruje na 36. mieste v historickom bodovaní NHL s 1300 bodmi. Taktiež dvakrát skóroval vo finále olympijských hier v Salt Lake City (rok 2002) a vo Vancouveri (rok 2010) uviedol v strieľaní 5 gólov. Za tieto výkony zožal zlaté medaily. "Spolupráca s ním bola skvelá. Bol dobrý hráč, má veľa vedomostí, snaží sa ich so mnou zdieľať. A takisto je aj skvelý otec," povedal Tij. 

V šľapajach svojich otcov pokračujú aj hráči Švédska a USA

Jack Berglund rozprúdil švédskych fanúšikov, keď vo štvrťfinále skóroval proti Fínsku 2:1. "Môj otec je vzor, ​​ktorý treba nasledovať, pretože bol na rovnakej ceste ako ja," povedal Jack. „Je pekné, že sa s ním môžem rozprávať nielen o hokeji, ale aj o veciach okolo hokeja a draftu. Je pekné mať niekoho, kto to urobil sám," dodal. 

A podobne je na tom aj asistent kapitána USA Max Plante. Jeho otec Derek Plante, hráč NHL na 450 zápasov, ktorý sa k Šatanovi pripojil ako finalista Stanley Cupu v roku 1999 s Buffalom, hral na šiestich majstrovstvách sveta. To zahŕňalo bronzový tím USA z roku 1996 vo Viedni. Na otázku, čo si na Derekovej podpore najviac cení, odpovedal jasne „Jeho hokejová myseľ. Reprezentoval USA na rôznych turnajoch. Viete, hráte za niečo väčšie ako len hokejový tím. Hráte za celú krajinu," vyjadril sa Plante. 

Napriek výhre či prehre robia mnohí mladí muži na tomto turnaji svojich otcov hrdými len tým, že si obliekajú dresy národného tímu a súťažia podľa svojich najlepších schopností.

Súvisiace články

Najčítanejšie