Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Hokejový SLOVNÍK: Tieto slová budete na majstrovstvách počuť často
Zdielať na

Hokejový SLOVNÍK: Tieto slová budete na majstrovstvách počuť často

Zdroj: TASR/noviny.sk

BRATISLAVA / Majstrovstva sú za rohom a Slováci vyťahujú vlajky a farby na tvár. Poznáte všetky hokejové pojmy? Zhrnuli sme pre vás to najdôležitejšie, čo v najbližších dňoch potrebujete vedieť.

Ofsajd

Pravidlo, ktoré vyvoláva najväčšie zmätenie. Ide o situáciu, keď je hráč kompletne v útočnej zóne súpera skôr ako puk.

Zakázane uvoľnenie 

Ide o situáciu, keď hráč vystrelí puk z vlastnej polovice až za bránu súpera. Trestá sa len v prípade, že súper nemal šancu hrať s pukom a je na úrovni “kruhov” skôr ako hráč tímu, ktorý sa previnil.

Vylúčenie

Trest, ktorý dostane hráč za porušenie pravidiel hry. Existujú rôzne typy vylúčení, ako napríklad vylúčenie na 2 minúty, 5 minút alebo dokonca aj na celý zvyšok zápasu. Počas vylúčenia hráč nesmie zostať na ľade a jeho tím musí hrať s jedným hráčom menej. Dĺžka vylúčenia závisí od závažnosti priestupku, ktorý hráč spáchal.

Krosček

Hráč drží hokejku oboma rukami a používa ju na tlačenie alebo úder proti hráčovi súpera. To sa považuje za nebezpečné a nepovolené, pretože môže spôsobiť zranenie. 

Trestné strieľanie

V prípade, že obranca fauluje útočníka, ktorý ma puk pod kontrolou a ide sám na brankára súpera, rozhodca nariadi trestné strieľanie. Vybraný hráč faulovaného tímu dostane možnosť samostatného nájazdu na súperovho brankára.

Samostatné nájazdy

V prípade nerozhodného stavu po troch tretinách a predĺžení nasledujú samostatné nájazdy. Oba tímy majú k dispozícii 5 pokusov, v prípade, ak jeden z tímov nevstrelí viac gólov, pokračuje sa po jednom.

Buly

Vhodenie puku medzi hráčov oboch strán pri otvorení alebo rozohratí predtým prerušenej hokejovej hry. 

Vysoká hokejka

Hráč zdvihne hokejku príliš vysoko a udrie s ňou do tela alebo tváre súpera. V tomto prípade dostane hráč dve minúty mimo hru. Pojem sa používa aj keď hráč s "vysokou hokejkou" len odrazí puk. Za to si hráč vyslúži len opätovné vhadzovanie.

Držanie

Hráč drží alebo obmedzuje pohyb súpera bez toho, aby mal puk. Môže to zahŕňať držanie hráčov hokejkou, telom alebo rukami.

Power play/presilovka

Jeden tím má výhodu, pretože protihráči majú hráča vylúčeného z hry. Tím, ktorý má power play, hrá s väčším počtom hráčov na ľade, čím má lepšiu šancu dosiahnuť gól.

Útočná, stredná, obranná tretina/pásmo

  • Útočná tretina: Táto časť ľadu je blízko k súperovej bránke, kde tímy sa snažia vytvárať útočné príležitosti a skórovať góly. V tejto zóne tímy uprednostňujú kreatívne a agresívne hry, aby prekonali súperovu obranu.
  • Stredná tretina: Táto časť ľadu sa nachádza medzi oboma tímami.
  • Obranná tretina: Táto časť ľadu je blízko k vlastnej bránke tímu a je miestom, kde sa hráči sústredia na obranu a snažia sa zabrániť súperom v strelení gólu. 

noviny.sk

Tandem 

Odkazuje sa na dvoch hráčov, ktorí tvoria dvojicu na ľade a pracujú spolu na určitom úseku hry. Typicky sa tento termín používa na popis dvoch obrancov alebo útočníkov, ktorí majú dobrú spoluprácu na ľade.

Rozhodcovia idú telefonovať

Znamená to, že rozhodcovia idú konzultujú nejasnú situáciu počas hry, aby sa uistili o správnom rozhodnutí.

Súvisiace články

Najčítanejšie