Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
EXKLUZÍVNE s Petrou Vlhovou. Prezradila, kedy sa plánuje postaviť na lyže
Zdielať na

EXKLUZÍVNE s Petrou Vlhovou. Prezradila, kedy sa plánuje postaviť na lyže

BRATISLAVA / Pred troma mesiacmi tisícky fanúšikov v Jasnej na niekoľko sekúnd zmĺkli po páde Petry Vlhovej počas obrovského slalomu Svetového pohára. Dnes robí Petra všetko preto, aby opäť mohla súťažiť. O čom premýšľala, keď ju vrtuľník viezol do nemocnice, kedy videla zábery z nešťastného pádu, a kedy sa chce postaviť na lyže? Odpovede aj na tieto otázky ponúkla v rozhovore pre JOJ24.

​Ako sa momentálne máte?

Mám sa dobre. Samozrejme, to koleno stále nie je v tej najlepšej forme, ale cvičím. Snažím sa dostať späť do tej formy, ale je to dlhý proces, takže robíme na tom a musíme byť trpezliví.

Už aj viete, kedy by ste sa chceli postaviť na lyže a kedy začať súťažiť?

Áno, máme ciele. Bohužiaľ, tým, že musíme čakať, uvidíme, ako to bude. Samozrejme, chcem stihnúť začiatok. Záleží, ako sa bude vyvíjať to koleno. So všetkým musíme čakať a musíme byť trpezliví. Cieľ je štartovať na prvých pretekoch, ale to je naozaj vo hviezdach

To postavenie na lyže je v pláne koncom augusta, začiatkom septembra. Máme termín, ale všetko sa bude vyvíjať podľa toho, ako sa budem cítiť, ako budem cítiť to koleno. Potom, samozrejme, musím nabrať svaly, pretože som slabá a všetko som stratila. Ak pôjde všetko dobre, tak takto by to malo byť.

Čo je pre vás za posledný mesiac také víťazstvo?

To, že môžem byť zdravá. Lebo toto, čo mám, je asi najmenší problém. Takže naozaj, mohlo to dopadnúť horšie a koleno sa dá dať dokopy, Sú aj iné, horšie veci. Víťazstvá sú, že môžem robiť pokroky, aj keď naozaj veľmi malé. Niekedy ten pokrok nevidím aj dva týždne. Každý deň robím to isté a nevidím vôbec nič.

Čo pre vás momentálne znamená ten pokrok?

Napríklad to, že viac ohnem koleno, urobím hlbší drep, urobím hlbší výpad...To sú také malé kroky, ale pre mňa sú obrovské. 

Na čo ste mysleli, keď ste sa po páde viezli na sánkach, a potom vo vrtuľníku?

Prišlo mi strašne ľúto, že sa mi to stalo doma. Aj voči tým ľuďom. Naozaj som sa tešila na ten víkend a nakoniec to dopadlo inak. Druhý moment bol, samozrejme, že som vedela, že je zle. Človek už vie, že to koleno nebolo okej. 

Mali ste strach?

Nenazvala by som to strachom, ale skôr beznádejou, že už to neviem zmeniť. 

Kedy ste boli schopná pozrieť si to video?

Ja som s týmto vôbec nemala problém. Videla som ho hneď v nemocnici. Chcela som vidieť, ako som spadla. Tie pocity mám ja iné, ako keď to vidím v televízii. Aj teraz, keby ste mi ukázali video, tak ja s tým nemám problém.

Čo vám potom najviac pomohlo?

Pozitívum bolo, že som mohla byť hneď poobede doma. Keby som niekde v Kanade, v Amerike alebo niekde v inej krajine, tak nemôžem byť s tými mojimi najbližšími. Na jednej strane to bolo obrovské nešťastie, na druhej strane, večer som bola doma a vravím si: som so svojimi a som za to šťastná.

Máte pocit, že bol problém aj v trati? Bola náročnejšia?

Možno tá trať bola náročná, o tom nebudem klamať, ale chyby sa stávajú. To, čo sa mi stalo tam, sa mi mohlo stať aj na tréningu. Väčšinou sa mi stáva, že spadnem, ale tým, že to boli preteky, tak som sa chcela postaviť. Zle sa môže stať rýchlo a nemusí to byť vôbec na lyžiach. Mohlo to byť úplne niekde inde.

Prečo je pre Petru dôležité rozprávať o duševnom zdraví? Má stále pozitívny vzťah k lyžovaniu? Odpovede aj na tieto otázky sa dozviete vo videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie