Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Hokejový klub majú, štadión už nie. Mladé talenty cestujú na tréningy desiatky kilometrov
Zdielať na

Hokejový klub majú, štadión už nie. Mladé talenty cestujú na tréningy desiatky kilometrov

SNINA / Hoci v Snine založili hokejový klub, zimný štadión im chýba. Ak by ho postavili, bol by historicky prvým. Vedenie mesta jeho výstavbu podporuje, nemá však peniaze. Malých hokejistov zo Sniny tak musia rodičia trikrát týždenne voziť na tréningy desiatky kilometrov.

​"Pre mňa ako pre rodiča to znamená hodinu pred tréningom obliekať sa, cestovať 20 kilometrov tam, 20 kilometrov späť, hodinu a pol tréning. Môj syn má 5 rokov a prichádzame domov o pol deviatej večer," povedal otec 5-ročného hokejistu Matúš Špitalik. A to všetko trikrát do týždňa. Hokejový klub v Snine eviduje 28 detí, vrátane desiatich dievčat. Ďalších vyše desať detí s nimi pravidelne trénuje. Pre rodičov je to časovo náročné, navzájom si pomáhajú, inak by to nezvládli.

Rodičia si navzájom pomáhajú

"S rodičmi sa striedame, raz beriem deti do auta ja, inokedy iný rodič," povedala mama hokejistky. "Je to zložité aj v tom, že sa musíme prispôsobovať všetkým hokejovým klubom v Humennom, škôlkam, školám, ročníkom. Až potom príde na rad Snina," tvrdí otec hokejistu. Situácia trvá už 3 roky. Výstavba hokejovej haly v Snine je stále vo fáze úvah. Mesto ju síce chce podporiť, no z rozpočtu si to dovoliť nemôže.

"Jednou z možností je získanie externých zdrojov," znelo stanovisko mesta Snina. Prezident hokejového klubu mládež Snina Ivo Mika uvažuje nad tým, že by možno prišla aj nejaká výzva. "Možno z nového ministerstva športu, od zväzu slov ľadového hokeja a možno by prišla nejaká výzva. Tak by sme peniažky poskladali," dodal. Hokejovú halu nemajú ani susedné Medzilaborce, v zime však prevádzkujú aspoň klzisko. Aj deti z tohto okresu musia cestovať na tréningy do Humenného.

Záujem o korčuľovanie je veľký

Deti zo Sniny majú rovnaké podmienky ako humenské, nerobia sa žiadne rozdiely a navyše doplnili humenský káder. Záujem detí o hokej a korčuľovanie je veľký. Výstavba krytej hokejovej haly v Snine by zvýšila športové možnosti nielen pre mesto, ale aj celý región.

Súvisiace články

Najčítanejšie