Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Petra Vlhová nedokončila preteky v slalome, Shiffrinová prekonala svetový rekord
Zdielať na

Petra Vlhová nedokončila preteky v slalome, Shiffrinová prekonala svetový rekord

Zdroj: TASR

ARE / Slovenská lyžiarka Petra Vlhová nedokončila sobotné preteky v slalome na podujatí Svetového pohára vo švédskom Are. Po chybe pred tretím meraným medzičasom minula bránku a do cieľa 2. kola sa nedostala.

Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová dosiahla 87. víťazstvo vo Svetovom pohári a prekonala absolútny rekord legendárneho Švéda Ingemara Stenmarka. Jej 53. triumf v slalome SP je najviac v akejkoľvek disciplíne medzi mužmi i ženami.

Shiffrinová predviedla v oboch kolách plynulú jazdu a hoci v druhom kole sa nevyhla zaváhaniu v hornej časti trate, v cieli mala veľký náskok. Okrem 53 triumfov v slalome pridala 20 víťazstiev v "obráku", 5 v super-G, po 3 v zjazde a paralelných mestských pretekoch, 2 v paralelných slalomoch a 1 v kombinácii. Celkovo získala vo SP 136 pódiových umiestnení (87-25-24).

1. kolo

Vlhová figurovala po odjazdení všetkých pretekárok 1. kola slalomu Svetového pohára vo švédskom Are na 12. mieste. Na suverénnu líderku Američanku Mikaelu Shiffrinovú stratila 2,15 sekundy. Druhá bola domáca Anna Swennová Larssonová s mankom 69 stotín, na treťom miesto figurovala Švajčiarka Wendy Holdenerová so stratou 0,94 s. 

Vlhová mala výborný štart, od úvodu mala ideálny rytmus, bránkami prechádzala ľahko a plynulo. Pred tretím meraným medzičasom urobila obrovskú chybu, keď vyletela zo stopy. Dokázala sa vrátiť, no nabrala veľkú stratu, ktorú mierne skresala v záverečnej pasáži. "Snažila som sa nič nevymýšľať a ísť to, čo viem. Išla som dobre, ale spravila som chybu. Je to škoda. Podmienky sú super, miestami sa ale mení sneh s ľadom a aj preto som možno spravila chybu. V druhom kole pôjdem naplno, nemám čo stratiť," uviedla Vlhová po svojej jazde pre televíziu JOJ Šport. Trať druhého kola stavia jej tréner Matej Gemza.

Zaváhaniu sa nevyhla ani ďalšia z favoritiek Lena Dürrová z Nemecka, ktorá nabrala stratu na Američanku 1,62 sekundy a pokračuje aj trápenie Katariny Liensbergerovej. Rakúšanka skončila za Vlhovou, jej strata na Shiffrinovú bola 2,93 s. V druhom kole (13.30 h) sa nepredstaví Chorvátka Zrinka Ljutičová, ktorá po chybe minula bránku.

Súvisiace články

Najčítanejšie