Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Späť na víťaznej vlne? Slovensko zdolalo Kazachstan 4:3
Zdielať na

Späť na víťaznej vlne? Slovensko zdolalo Kazachstan 4:3

Zdroj: SITA

HELSINKI / Po troch prehrách sa slovenskí hokejisti dostali späť do boja o štvrťfinále, Kazachov zdolali 4:3.

Priebeh zápasu

Od začiatku sme boli lepší a prvý gól visel vo vzduchu. Po troch minútach vypálil od modrej Fehérváry a puk skončil na žŕdke, onedlho zas ohrozil Šutova Lantoši. V polovici tretiny to na strely bolo už 9:1, pričom jediný pokus Kazachstanu prišiel po hrubej chybe v rozohrávke - takmer však otvoril skóre. Potom to ale už predsa len prišlo, výborná práca Samuela Takáča kulminovala v gól nováčika Kollára - 0:1. Následne prišli dva skraty Pospíšila a dva rýchle góly. Najprv v 16. minúte sekundy pred koncom trestu vyrovnal Paňukov (1:1) a pri druhom zbytočnom vylúčení svoj tím poslal do vedenia bekhendom Ševčenko - 2:1.

V prostrednej tretine sme jednoznačne prebrali iniciatívu a na hre sa to prejavilo. Po aktívnej úvodnej polovici si nedisciplinovaný moment vybrali aj hráči súpera. Alkozin hlúpo atakoval Minárika a počas následnej päťminútovej presilovky s pomocou teču vyrovnal Fehérváry - 2:2. To ale ešte stále nebolo všetko, Adam Liška sa znenazdajky objavil na modrej čiare a po nádhernom blafáku nás poslal do vedenia (a to stále v hre o jedného viac) - 2:3. Slováci hrali s veľkou vervou, päť minút pred koncom ukázal svoju extratriedu Juraj Slafkovský. Najprv vybojoval trestné strieľanie a potom ho bravúrne premenil - 2:4.

Záverečné dejstvo začalo kostrbato a toto jedno slovo krásne dokáže zhrnúť aj kontaktný gól Kazachstanu. Paňukov nastrčil hokejku do puku nastreleného od mantinelu a Húska sa nestačil diviť - 3:4. Dve minúty pred koncom sa výborne uvoľnil Roman, no trafil len ležiaceho brankára súpera.

Dr Slafkovský and Mr Pospíšil

Zápas s Kazachmi ukázal dva extrémy - slovenský tím v tom najlepšom, no aj najhoršom. Keď sa nám darí, sme kreatívni, hokejovo vtipní, Slafkovský a spol. sa bavia každým jedným striedaní. V ubojovaných momentoch majú hráči ťažké nohy, robia zbytočné chyby a sú viac na trestnej lavici než na tej svojej - Pospíšil by si po dvoch takých zbytočných fauloch v dorasteneckom tíme nezahral mesiac.

Mali sme šťastie, že po šesťdesiatich minútach pretrvávajú tie pozitívnejšie pocity. Budeme opakovať slová zo zápasu s Francúzmi - silnejší súper by nám tri body nenechal. Ani to nemusíme zakladať na rôznych hypotézach, trojica nevydarených duelov nám toho ukázala až-až. 

To najlepšie v rámci možností

Veľa sa toho v našej zostave nezmenilo, Adam Húska aj po dvoch päťgólových prehrách dostal šancu v bráne. Predturnajová jednotka Rybár ostala na tribúne, zavadzať malo menšie zranenie. Druhý duel v prvej formácii začala posila z NHL Martin Fehérváry spolu so skúseným Čerešňákom, útok Tatar-Krištof-Slafkovský sa už začína zohrávať. Premiéru zažil Andrej Kollár, ktorý zapadol do štvrtej formácie a štart okorenil gólom.

Tím Kazachstanu by sa dal jednou vetou zhrnúť citátom klasika - "Dnes už vie korčuľovať každý." Dokázali solídne potrápiť Francúzov aj favorizovaných Švajčiarov, pričom takmer celý zápas držali krok aj s Kanaďanmi. Práve takíto nepríjemní súperi nám dokážu vždy zamotať hlavy a to isté sa stalo aj teraz.

Vidiny do budúcnosti

Ak sme sa nejakom zápase chceli chytiť, bol to práve tento. Po sľubnej výhre nad Francúzmi sme ľudovo povedané spadli na ústa a trikrát sa vytrápili bez jediného bodu. Výkony síce neboli tragické, no obrovským strašiakom ostávala efektivita. Naše presilové (pre)hry pôsobili hrôzostrašne a ukazovala sa absencia chladnokrvného strelca, ktorý by dokázal zápas strhnúť so sebou.

Čakajú nás už len dva zápasy, no ak sa chceme dostať do štvrťfinále, nič iné ako dvojica víťazstiev neprichádza do úvahy. Hlavne meranie síl s Dánmi bude kľúčové, keďže môže ísť o priamy súboj o miestenku medzi ôsmimi najlepšími.

Najčítanejšie