Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Šatan: Meníme systém, doteraz sa tu hokej robil na kolene
Zdielať na

Šatan: Meníme systém, doteraz sa tu hokej robil na kolene

BRATISLAVA / Jeden z najlepších slovenských hokejistov všetkých čias pred niekoľkými rokmi prešiel na druhý breh a vedie náš tím nie z pozície kapitána, ale prezidenta zväzu. Pred novými voľbami zavítal do Novín o 12 Miroslav Šatan.

Potrebovali pomoc, a tak sa rozhodol, že to vyskúša. Za dva roky sa z generálneho manažéra stal líder SZĽH a okamžite sa pustil do práce. "Prvá zmena sa týkala nového trénera, rozhodli sme sa ísť zámorskou cestou, aj keď sa to mnohým nepáčilo. V prvých rokoch to bolo ťažké, ľudia videli, že hráme inak, no chýbali im výsledky. Hráči ale chodili do reprezentácie radi, nie každý má možnosť byť trénovaný takýmto expertom, ktorý má za sebou ako hráč či tréner tisícky zápasov. Postupne zmenil celú filozofiu našej hry a napriek pochybovačom sme tomu my verili. Teraz už asi nie je nutné presviedčať nikoho," rozhovoril sa niekdajší hviezdny pravý krídelník o angažovaní Craiga Ramseyho.

Práca na najvyššom fóre je ale len jednou časťou skladačky. Slovenská hokejová pyramída dlhodobo trpela na najnižších úrovniach a tlačila marazmus smerom hore. "Prioritou bolo pracovať s reprezentáciami, no mali sme tu aj fínskeho experta na metodiku a začali sme tak meniť veci pri mládeži. Na dva roky nás zabrzdila korona, ale napriek tomu máme 168 nových trénerov a veríme, že budú vyvažovať starších koučov v systéme," pochválil sa Šatan.

Práve fínska pomoc bola zhrozená tým, ako sa na Slovensku trénuje, veľká zmena tak prichádza včas. "Dlhé roky sa tu robil hokej s nadšením, ale takpovediac na kolene. 70 percent vecí ostalo a zvyšok tvoria nové veci, ktoré treba do nášho systému dodať. Proces bude chvíľu trvať, aj vo Fínsku to bolo desať rokov, a dúfame, že časom ho väčšina ľudí akceptuje," povedal.

V poslednej sezóne najvyššou súťažou otriasli interné problémy. Po tom, čo zanikol Pro-Hokej a jeho miesto zabrala Asociácia profesionálnych hokejových klubov, nastala schizma. APHK sa dohodla s jedenástimi účastníkmi, počet ligových tímov sa ale zastavil na čísle dvanásť. Nebol medzi nimi Slovan Bratislava a nezhoda obklopujúca týchto dvoch kohútov vyústila do viacerých vyhrotených situácií. Asi najviac prekvapil zákaz vysielania televízneho prenosov z Arény Ondreja Nepelu, na detinský krok domácich doplatili (ako zvyčajne) fanúšikovia. "V extralige nám chýba jednota, niektoré kluby by chceli ísť vlastnou cestou, bez zväzu. Ponúkame im marketingové možnosti, no zatiaľ sme ich nepresvedčili, a to je úloha do ďalšieho obdobia," prisvedčil Šatan.

Problémy ale nastávajú aj na širšej scéne, progresívne kroky sa často stretávajú s nevôľou verejnosti. "Plánujeme zaviesť systém 4 na 4 v zápasoch prípraviek. Očakávame odpor klubov aj rodičov, no robia to všetky hokejové veľmoci a verím, že ľudia chcú, aby sme napredovali," uzavrel prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja.

Súvisiace články

Najčítanejšie