Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Hokejové legendy hodnotia postup Slovákov do semifinále
Zdielať na

Hokejové legendy hodnotia postup Slovákov do semifinále

BRATISLAVA / Slovenskí hokejisti postúpili do semifinále na olympijských hrách v Pekingu. Už teraz je jasné, že budeme hrať v piatok proti Fínom. Televízia JOJ sa skontaktovala s bývalým trénerom reprezentácie s Vladimírom Vůjtkom aj ďalšíimi bývalými reprezentantami. Všetci sa zhodli na tom, že náš tím je súdržný a je v ňom sila.

Bývalý reprezentačný tréner Vůjtek bol jeden z tých, ktorí Slovákom pred zápasom s Američanmi veril. "Vychádzal som z výsledkov slovenského mužstva pod trénerom Ramsyem už na majstrovstvách sveta aj teraz v príprave," uviedol Vůjtek. "Dobre korčuľujú, majú dobrú taktiku, majú hráčov, ktorí vedia dať gól. Od tretieho zápasu našli brankára. To boli tri momenty, ktoré ma utvrdili v tom, že môžu uspieť," dodal. 

"Ja si myslím, že z nich vyžarovala istota, súdržnosť celú dobu aj na striedačke, aj keď hrali prvé zápasy. Bolo tam vidieť, že si veria, že idú za jedným cieľom. Tá súdržnosť sa mi tam veľmi páčila," dodal Vůjtek.

​"Až do konca sme boli v napätí, určite sa oplatilo privstať. Chlapci nám urobili obrovskú radosť," hovorí bývalý reprezentačný brankár Rastislav Staňa. "Mali o jeden zápas viac v nohách, menej oddychu, ale v závere to nebolo vidieť," dodal. "V tých nájazdoch ma prekvapili možno niektorí tí naši strelci, ale Peťovi sa to podarilo premeniť a Paťo (Rybár, pozn. red) bol fantastický," dodal Staňa. 

"Strašne som im držal palce a keď sme vyrovnali pred koncom na 2:2, tak som si aj podskočil," uviedol Laco Nagy. "Chceli sme postúpiť viac ako Američania. Všetci chalani dobre zahrali v obrane, v útoku," dodal. "Chalanom držím palce a dúfam, že nejakú medailu donesú," dodal Nagy. 

"Super, super pocit. Dúfam, že zase začne hokejová horúčka na Slovensku. Chalani vystupňovali tú formu od zápasu s Lotyšmi. Hráme lepšie a lepšie. Chytila sa prvá lajna," povedal Branko Radivojevič. 

Radivojevič: Máme veľkú šancu dosiahnuť niečo veľké

Bývalý reprezentant pochválil štvrtú lajnu so Slafkovským, ale aj prvú. Pochvalu si vyslúžil aj brankár Patrik Rybár. "Myslím, že sme našli jednotku. Chytá s veľkou pohodou, dodáva mužstvu veľké sebavedomie a je naša asi najväčšia opora momentálne," dodal bývalý útočník slovenskej reprezentácie. 

"S tými víťazstvami vždy ide aj chémia. Partia je výborná," dodal Radivojevič. "Máme veľkú šancu dosiahnuť niečo veľké," dodal na záver. 

"Ja som to prežíval, lebo ja som zažil olympiádu, kde sa nám ten posledný krok nepodaril. Víťazstvo je veľmi dobré, aj s tým, že prehrávate skoro celý zápas dokážete v závere strhnúť víťazstvo na svoju stranu," hovorí brankárska legenda Edo Hartmann. 

"Som rád, že potešili seba aj všetkých fanúšikov na Slovensku," dodal. 

"Všetci hráči zapadajú do toho súkolia, ako má byť. Jediný, možno, ktorý tam nad nimi vyniká je Paťo Rybár," zhodnotil tím Hartmann. "Aj ja ako bývalý brankár si sledujem alebo najviac ma zaujímajú výkony brankárov. Paťo v tých nájazdoch je asi najdôležitejší moment," dodal. 

Slovensko bude hrať proti Fínsku, ktorým máme čo oplácať. "Ja by som to nebral ako oplatenie, Fíni sú veľkí favoriti. Hrajú skvele, výborne korčuľujú," dodal na záver Hartmann. 

Branko Radivojevič si myslí, že máme aj na finále. "Jasne, že hej. Treba veriť, treba fandiť, je to jeden zápas. Naša veľká výhoda môže byť to, že nie sme favorit," dodal.

​Šatan Rybára prirovnal k Lašákovi

Niekdajší kapitán slovenskej hokejovej reprezentácie a súčasný prezident SZĽH Miroslav Šatan, ktorý je aktuálne aj generálnym manažérom výberu SR na ZOH 2022 v Pekingu, porovnal stredajší výkon brankára Patrika Rybára s Jánom Lašákom na majstrovstvách sveta v Göteborgu 2002, kde Slováci získali zlato. Patrik Rybár vo štvrťfinále olympijského turnaja v Číne proti Američanom vychytal Slovákom postup do semifinále - v riadnom hracom čase inkasoval dvakrát, v predĺžení ani raz a "roletu zatiahol" aj v samostatných nájazdoch.

"Čo cíti brankár po takomto víťaznom zápase?“ položil si po postupe do olympijského semifinále Patrik Rybár rečnícku otázku, cituje ho oficiálny web Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV). "Snažím sa už nemyslieť na to, čo bolo. Čakajú nás ďalšie zápasy. Netreba sa uspokojiť. Dostali sme šancu, ktorá sa tak často nedáva. Budeme bojovať o olympijské medaily. Musíme sa namotivovať na ďalšie zápasy, sústrediť sa na naše výkony a predovšetkým sa nezblázniť."

"Tímu dodával potrebnú istotu, preto si Miroslav Šatan spomenul na Jána Lašáka v Göteborgu. Súčasný tréner brankárov vtedy čaroval najmä v semifinále i v jeho nájazdovom rozstrele proti Švédom, oporou však bol aj vo štvrťfinále s Kanadou či finále s Ruskom," napísal web olympic.sk.

Patrik Rybár v stredu zneškodnil spolu 33 streleckých pokusov Američanov, v nájazdoch ho neprekonali Brendan Brisson, Sean Farrell, Matt Knies, Nathan Smith ani Andy Miele. "Snažil som sa prečítať, čo chcú urobiť. Boli nervóznejší, keďže boli favoriti a chceli zopakovať svojich predchodcov, ktorí dosiahli Zázrak na ľade v Lake Placide 1980. Prekazili sme im to a sme teraz šťastní,“ dodal Patrik Rybár.

Hossa: Je to neuveriteľné

"Je neuveriteľné, čo táto partia chalanov dokázala po neúspešných prvých dvoch zápasoch... Proti USA nastúpili odhodlane," hovorí Marián Hossa. "Videl som odhodlaný výkon. Deti už chceli ísť do školy, ale som hovoril počkajte, musíme to dopozerať," hovorí s úsmevom bývalý reprezentant.

"Chémia funguje. Tréneri urobili skvelú prácu, ako to nastavili. Vyčnieva tam mladý Slafkovský. Ten je neuveriteľný, úplne vidno, že hrá úplne v pohode. Momentálne hrá dominantne. Na 17-ročného chalana je to fenomenálne. Rád sa na neho pozerám," chváli Hossa Juraja Slafkovského. 

"Už si určite uvedomujú, že to nebude ako na začiatku turnaja (Fíni, pozn. red). Sme na koni, nemáme čo stratiť. Práve si myslím, že ten tím sa dá ešte silovo dokopy. Tieto dva zápasy boli dosť únavné a to už bolo vidno na konci v tom predĺžení," uviedol Hossa. 

Súvisiace články

Najčítanejšie