Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Djokovič: Očkovanie nebol dôvod mojej deportácie
Zdielať na

Djokovič: Očkovanie nebol dôvod mojej deportácie

Archívna reportáž

LONDÝN / Tenista Novak Djokovič v rozhovore pre BBC povedal, že by radšej prišiel o tenisové trofeje, ako by ho mali prinútiť nechať sa zaočkovať. Nechce byť spájaný s hnutím anti-vax. Uviedol, že podporuje právo jednotlivca na výber.

Djokovič dostal otázku, či by obetoval účasť na súťažiach ako Wimbledon a French Open pre svoj postoj k vakcíne. „Áno, to je cena, ktorú som ochotný zaplatiť,“ vyhlásil v rozhovore pre BBC.

Dvadsaťnásobného grandslamového víťaza deportovali z Austrálie po tom, čo mu vláda zrušila víza pre jeho status vakcíny. Djokovič, ktorý je svetovou tenisovou jednotkou uviedol, že dostal zdravotnú výnimku na vstup do krajiny na Australian Open, keďže prekonal koronavírus.

Krajinský minister pre imigráciu Alex Hawke ale osobne zrušil vízum 34-ročnému tenistovi s odôvodnením, že jeho prítomnosť by mohla podnietiť "občianske nepokoje" a povzbudiť protivakcinačné nálady.

"Nikdy som nebol proti očkovaniu, ale vždy som podporoval slobodu vybrať si, čo si dáte do tela," povedal pre BBC.

V svojom prvom rozsiahlom rozhovore od zadržania v Melbourne v januári, sa Djokovič vyjadril ku špekuláciám o načasovaní prekonania koronavírusu a vyjadril svoj postoj k vakcíne. 

Djokovič povedal, že dúfa, že sa požiadavky na očkovanie na určitých turnajoch zmenia. "Dúfam, že budem môcť hrať ešte mnoho rokov," dodal.  

Potvrdil, že je ochotný vzdať sa šance stať sa štatisticky najúspešnejším mužským tenistom všetkých čias. "Pretože princípy rozhodovania o mojom tele sú dôležitejšie, ako akýkoľvek titul alebo čokoľvek iné. Snažím sa byť v súlade so svojím telom, ako sa len dá," povedal. Djokovičov rival Rafael Nadal vyhral 21 grandslamových titulov - najviac spomedzi všetkých konkurentov.

Djokovič povedal, že vždy bol skvelým študentom wellnessu, pohody, zdravia, výživy a že jeho rozhodnutie bolo čiastočne ovplyvnené pozitívnym vplyvom faktorov, ako je zmena jeho stravovania a spánkového režimu, na jeho atletické schopnosti.

Povedal, že si o možnosti dať sa v budúcnosti zaočkovať necháva myseľ otvorenú.  "Pretože sa všetci spoločne snažíme nájsť najlepšie možné riešenie, ako skoncovať s Covidom,“ povedal.

"Nikdy som nebol proti očkovaniu. Chápem, že na celom svete sa každý snaží vynaložiť veľké úsilie na zvládnutie tohto vírusu a dúfajme, že čoskoro tento vírus skončí," dodal tenista Djokovič.

V rozhovore sa Djokovič venoval aj špekuláciám o slede udalostí pred januárovým Australian Open. Niektorí uvádzali, že bolo pre Djokoviča vhodné nakaziť sa v polovici decembra. Bolo to preňho práve včas, aby mu mohli udeliť výnimku. 

"Chápem, že je tu veľa kritiky, a chápem, že ľudia prichádzajú s rôznymi teóriami o tom, aké som mal šťastie alebo aké to je pohodlné," priznal.

"Nikto nie je šťastný, keď sa nakazí koronavírusom. Milióny ľudí majú a ešte stále zápasia s Covidom po celom svete. Beriem to veľmi vážne, naozaj sa mi nepáči, že si niekto myslí, že som niečo zneužil alebo vo vlastnej priazni, aby ste, viete, získali pozitívny test PCR a nakoniec odišli do Austrálie," povedal Djokovič. 

Na otázku, či si bol vedomý akéhokoľvek pokusu o manipuláciu s niektorým z testov na koronavírus, rázne povedal nie.

Povedal aj o podrobnostiach o väzbe, keď bol minulý mesiac v Melbourne. "Bol som naozaj smutný a sklamaný z toho, ako sa to pre mňa v Austrálii skončilo. Nebolo to ľahké," povedal. 

Jeho žiadosť o lekársku výnimku bola podaná anonymne a bola prijatá dvoma nezávislými austrálskymi výbormi. Našlo sa ale samostatné cestovné vyhlásenie, ktoré obsahovalo chybu.

"Chyba pri deklarácii víza nebola urobená úmyselne," povedal Djokovič. „Prijal a potvrdil to federálny súd a samotný minister na ministerstve pre imigráciu v Austrálii," dodal.

"Takže v skutočnosti ľudia pravdepodobne nevedia, že som nebol deportovaný z Austrálie na základe toho, že som nebol očkovaný, alebo som porušil nejaké pravidlá alebo že som urobil chybu vo svojom vízovom vyhlásení. To všetko bolo v skutočnosti schválené a potvrdené Federálnym súdom Austrálie a ministrom pre imigráciu," objasnil Djokovič.

"Dôvod, prečo som bol deportovaný z Austrálie, bol ten, že minister pre imigráciu využil svoje uváženie a zrušil mi víza na základe jeho názoru, že by som mohol v krajine alebo v meste vyvolať nejaké anti-vax nálady, s čím absolútne nesúhlasím," doplnil.

Súvisiace články

Najčítanejšie