Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zlatá Petra je doma: Oslavy boli hodné zlata, Mikaela má štastie, že sa máme
Zdielať na

Zlatá Petra je doma: Oslavy boli hodné zlata, Mikaela má štastie, že sa máme

BRATISLAVA / Olympijská víťazka, lyžiarka Petra Vlhová, je doma. Na tlačovej konferencii po prílete opísala, aké boli oslavy, čo všetko robila s medailou, ale aj to, či má ešte motiváciu lyžovať.

"Je to veľmi príjemné sa takto vidieť opäť... Postupne ako schádzali ostatné pretekárky, tak sa to stupňovalo," uviedla na úvod Vlhová po tom, čo jej pustili jazdu. 

"Stále to prichádza. Vždy keď sa zobudím, je ten pocit iný. Ale lepší. Stále si opakuje, Bože, som olympijská víťazka a to sa nedeje každý deň," dodala Petra. 

"Nebolo to jednoduché. celý tím po prvej jazde bol dole, na dne, všetci boli ticho. Ani neviem, kde sa to vo mne našlo, mentálne som sa zmenil a skúsil som dať celú energiu do Peti. Všetci sme držali s ňou," uviedol Boris Vlha. 

Brat Petry Vlhovej jej podľa vlastných slov vsugerovával, že je najlepšia, že sa vie zlepšiť aj o sekundu oproti sebe.

Rodičia Vlhovú s tímom na letisku nečakali. "Sú na dovolenke, a keďže som ja menila program..," uviedla Vlhová. 

Vlhová sa rozhodla, že nepôjde kombináciu v nedeľu. Dôvodom sú aj bolesti členkovej šľachy. "Neľutujem to a som veľmi šťastná, že som urobila toto rozhodnutie. Nebolo to jednoduché rozhodnutie, ale v prvom rade sa pozerám na seba a nie na ostatných. Ja som to tak cítila, zhodla som sa aj s Maurom a všetci ma podporili," odpovedala Petra Vlhová na otázku, či neľutuje, že nebude štartovať v olympijskej kombinácii. 

​Aká je medaila? 

"Je ťažká, keď ju mám dlho na krku, tak ma ťahá. Bola pri mne vedľa postele, ale keď som zaspávala, tak som ju držala," uviedla Petra. 

"Neviem, či by som to nazvala kameň, bol to veľký sen. Ja som bola veľmi šťastná, lebo to bol môj sen, bol to sen aj možno mojich ľudí v tíme. Som šťastná, že som za tie roky dokázala spraviť maximum pre to, že som sa mohla stať olympijskou víťazkou," povedala Petra. 

Motivácia aj na záver sezóny

"Ja som motivovaná veľmi na ten krištáľový glóbus, možno aj preto som to urobila, že som sa rozhodla neštartovať v kombinácii. Viem, že môžem byť veľmi silná tento posledný mesiac. A dám do toho všetko," hovorí slovenská lyžiarka. 

"Pre mňa to bolo naozaj veľmi ťažké. Po prvom kole som cítila sklamanie, zlyhanie, že som opäť nedokázala na olympiáde podať ten výkon, na ktorý mám. Boli tam aj slzy. Mám úžasný tím, úžasných ľudí, úžasného brata, ktorý mi veril do posledného momentu. Sme sa zomkli, každý člen bol so mnou a mi opakoval, aká som silná. V ten moment som to naozaj potrebovala," opisuje chvíle medzi prvým a druhým kolom Petra. 

"Znovu som sa naštartovala a verila som, aj vďaka môjmu tímu, že sa môžem zlepšiť. V ten deň, keď som vyhrala to zlato, sa veľa vecí spojilo a vyšlo to v ten pravý deň," dodala Petra. 

Naša najúspešnejšia lyžiarka poďakovala aj svojej mentálnej koučke. "Tam je veľa roboty po mentálnej strane s mojou koučkou. Snažila som sa robiť všetko pre to, aby som bola stopercentne pripravená. Človek to niekde vzadu vníma, že to nie sú normálne preteky. Tentokrát mi to vyšlo, že som bola v tej svojej bubline," dodala Petra.

​Zlaté oslavy 

Oslava bola taká, ako sa patrí. "Popravde... boli oslavy, nie hneď, trošku neskôr. Lebo som stále nevedela, čo budem robiť. Keď som sa rozhodla, že nejdem, tak sme to oslávili. Myslím, že tá oslava bola hodná zlata," uviedla Petra. 

Dokázala už všetko, o konci kariéry ale neuvažuje. Hoci priateľovi Michalovi podľa vlastných slov povedala, že teraz sa už môže zbaliť a ísť. Ten jej to ale zakázal. "Ešte to tak necítim. Som stále motivovaná. Tým, že som získala všetko, tak je ťažké motivovať sa čo ďalej. Môžem teraz asi len prekonávať rekordy. Ciele si budem dávať stále rovnaké. Nebojím sa toho, budem mať stále motiváciu. Pokiaľ ma to bude baviť a pôjde mi to, tak to budem robiť," uviedla Vlhová. 

A čo večné súperenie s Američankou Mikaelou Schiffrinovou? "Mikaela má šťastie, že má mňa a je to vzájomné. Keby niekto stále vyhrával a nikto tam nie je.. Je to pre mňa aj pre ňu dobré, že sa máme, a že sa naháňame. Je to pre mňa motivácia, že je najlepšia v histórii, je to pre mňa motivácia, že ju viem poraziť aj porážať," dodáva. Nepodarené preteky Američanky príliš komentovať nechcela. 

Výmenu trénera Mogoniho za Maura Piniho vníma ako najlepšie rozhodnutie v športovej kariére. "Ja by som chcela povedať všetkým ľuďom, čo to riešia, aby to neriešili. Ja viem, čo robím, a prečo to robím. Cítila som to tak, že potrebujem zmenu. Bolo to moje najlepšie rozhodnutie, ktoré som spravila v športovej kariére. Mauro mi dal novú chuť do lyžovania," dodala Petra Vlhová. 

Súvisiace články