Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Novak Djokovič po prehratom súde o zrušení víz odletel z Melbourne
Zdielať na

Novak Djokovič po prehratom súde o zrušení víz odletel z Melbourne

Archívna reportáž

AUSTRÁLIA / Slávny srbský tenista Novak Djokovič si napokon na Australian Open predsa len nezahrá. Neuspel na súde s odvolaním proti opätovnému zrušeniu víz a preto musel krajinu opustiť. Srbský prezident označil dianie okolo najlepšieho hráča sveta za "hon na čarodejnice".

Srbský tenista Novak Djokovič priznal, že ho "extrémne sklamalo" nedeľňajšie rozhodnutie austrálskeho súdu, po ktorom nebude môcť štartovať na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne. Na základe finálneho rozhodnutia troch sudcov vyššieho federálneho súdu, musí 34-ročný Srb opustiť krajinu, keďže súdne autority jednomyseľne podporili právo ministra pre imigráciu Alexa Hawkeho, zrušiť jeho austrálske víza. Djokovič podotkol, že sa proti rozsudku neodvolá. 

"V krátkosti by som sa chcel vyjadriť k verdiktu dnešného súdneho pojednávania. Teraz si vezmem nejaký čas na odpočinok a zotavenie, kým sa k tomu vyjadrím. Momentálne som mimoriadne sklamaný z rozhodnutia súdu o zamietnutí mojej žiadosti o súdne preskúmanie rozhodnutia ministra zrušiť moje víza," uviedol Djokovič v oficiálnom vyhlásení.

Dvadsaťnásobný grandslamový šampión, ktorý aspoň nateraz nepridá do zbierky rekordný 21. titul z podujatí tzv. veľkej štvorky, podotkol, že rešpektuje rozhodnutie austrálskych sudcov a v súvislosti s odchodom z Austrálie bude spolupracovať s príslušnými orgánmi. "Je pre mňa nepríjemné, že som bol ostatné týždne stredobodom pozornosti, no teraz dúfam, že sa všetci začneme sústrediť na tenis a turnaj, ktorý milujem. Všetkým hráčom, funkcionárom, zamestnancom, dobrovoľníkom a fanúšikom by som chcel zaželať vydarený turnaj," skonštatoval Djokovič.

Odletel linkou do Dubaja pred jedenástou večer tamojšieho času. Jeho odchod potvrdili aj zástupcovia vlády : "Ďakujeme súdu za pohotovosť a trpezlivosť, ktorú mal so všetkými účastníkmi. Teraz je načase venovať sa Australian Open a tenisu." Srbského prezidenta vyhostenie ich národnej pýchy rozhorčilo. "Považujem za neuveriteľné, že v priebehu niekoľkých dní máme dve úplne protichodné súdne rozhodnutia," vyjadril sa prezident Aleksandar Vučić.

Súd dnes svoje rozhodnutie písomne ​​nezdôvodnil, urobí to v nasledujúcich dňoch. Zatiaľ nie je teda jasné ani to, či bude mať Novak Djokovič trojročný zákaz vstupu do krajiny. Djokovičov úvodný zápas bol v programe Australian Open zaradený hneď na pondelok. Jeho miesto zaujme 150. hráč sveta, Talian Salvatore Caruso, ktorého súperom bude Srb Miomir Kecmanovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie