Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
EURO 2020: Osemfinále sme mali na dosah. Slováci podľahli Švédom najtesnejším rozdielom
Zdielať na

EURO 2020: Osemfinále sme mali na dosah. Slováci podľahli Švédom najtesnejším rozdielom

Zdroj: fotosita

PETROHRAD / Slovensko v piatok pokračovalo ďalším zápasom na futbalových majstrovstvách Európy. Po nečakanej výhre nad Poľskom 2:1 sme sa museli popasovať s ďalším neľahkým súperom - Švédskom, ktoré vo svojom prvom súboji remizovalo s Poľskom 0:0. V prípade víťazstva by naša reprezentácia už mala v rukách osemfinále, no nestalo sa tak. Severania totiž po penalte Emila Forsberga vyhrali nad našou reprezentáciou 1:0. ​Slovákov tak čaká kľúčový zápas v stredu 23. júna, v súboji s reprezentáciou Španielska.

Slovenská futbalová reprezentácia na majstrovstvách Európy vo svojom druhom vystúpení podľahli výberu Švédska 0:1 a v priebežnej tabuľke E-skupiny klesli z vedúcej pozície na druhú priečku. Dostali sa pred nich práve Švédi, ktorí majú na svojom konte štyri body. Slováci ich zatiaľ získali tri, Španieli jeden a Poliaci zatiaľ žiadny. Tímy Španielska a Poľska ešte čaká vzájomný zápas v sobotu. E-skupina vyvrcholí v stredu 23.6. súbojmi Španielsko - Slovensko a Švédsko - Poľsko.

O osude piatkového merania síl v ruskom Petrohrade na štadióne Krestovskij rozhodla situácia zo 76. min, keď slovenský gólman Martin Dúbravka v pokutovom území fauloval prenikajúceho Robina Quaisona. Dúbravka inkasoval žltú kartu a nasledovala penalta, ktorú premenil Emil Forsberg. Aj po piatku tak platí, že Slováci nad Švédmi v ére samostatnosti ešte nezvíťazili. V Rusku sa konal už šiesty oficiálny vzájomný duel oboch tímov a slovenský výber má na svojom konte tri remízy a len dva strelené góly. Okrem toho raz Slováci podľahli Švédom vysoko 0:6, v januári 2017 však šlo len o neoficiálny duel ligových výberov.

Slováci síce mali v piatkovom súboji loptu na svojich kopačkách trochu častejšie ako ich súper, v prvom polčase boli aj trochu nebezpečnejší, ale jedinú strelu na bránku vyslali v úvodnej 45-minútovke švédski futbalisti. Celkovo šlo o pomerne nezáživný prvý polčas. Po zmene strán hneď v úvode zaujala šanca Alexandra Isaka, po hodine hry brankár súpera Robin Olsen zneškodnil hlavičku Juraja Kucku, ale slovenský reprezentant zakončoval z postavenia mimo hry. Na opačnej strane Dúbravka zlikvidoval strelu Ludwiga Augustinssona. V 67. min hlavička Isaka len tesne minula konštrukciu slovenskej bránky, Dúbravka potom zneškodnil šancu Isaka. V 76. min ten istý hráč vysunul Robina Quaisona, ktorého len za cenu faulu zastavil Dúbravka a nariadený pokutový kop bezpečne premenil Emil Forsberg. V záverečných minútach Slováci vrhli všetky sily do útoku, ale vyrovnať sa im už nepodarilo.

Majstrovstvá Európy 2020 vo futbale:

E-skupina - Petrohrad (Rus.)

Švédsko - Slovensko 1:0 
Gól: 77. Forsberg, ŽK: 23. Olsson - 76. Dúbravka, 80. Duda, 87. Weiss, rozhodovali: Daniel Siebert - Jan Seidel, Rafael Foltyn (všetci Nem.)
Zostavy:
Švédsko: Olsen - Lustig, Lindelöf, Danielson, Augustinsson (88. Bengtsson) - S. Larsson, Olsson (64. Claesson), Ekdal (88. Svensson), Forsberg (90.+ Krafth) - Berg (64. Quaison), Isak
Slovensko: Dúbravka - Pekarík (65. Haraslín), Šatka, Škriniar, Hubočan (84. Hancko) - Kucka, Hrošovský (84. Ďuriš) - Koscelník, Hamšík (77. Bénes), Mak (77. Weiss) - Duda

Súvisiace články

Najčítanejšie