Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Slováci schytali debakel od Švajčiarov
Zdielať na

Slováci schytali debakel od Švajčiarov

Archívna reportáž

RIGA / Slovenská hokejová reprezentácia na majstrovstvách sveta v lotyšskej Rige zaznamenala vo štvrtok svoju prvú prehru na turnaji. Po triumfoch na Bielorusmi, Britmi a Rusmi zverenci trénera Craiga Ramsayho nestačili na Švajčiarov, v súboji A-skupiny im podľahli vysoko 1:8. Slováci majú aj naďalej na svojom konte 9 bodov a v tabuľke A-skupiny im patrí 3. miesto o skóre za Rusmi a Švajčiarmi. V piatok majú slovenskí hokejisti voľno, počas víkendu absolvujú dve stretnutia - v sobotu o 19.15 h SELČ vyzvú Dánov a o 24 hodín neskôr Švédov. Švajčiarom sa vo štvrtok podarilo rehabilitovať za utorkovú vysokú prehru so Švédmi 0:7.

Slováci odohrali so Švajčiarmi jubilejný 70. vzájomný zápas. Zrodila sa v ňom 36. prehra slovenského výberu, ktorý má na svojom konte 28 víťazstiev a sedemkrát sa zrodila remíza. Na MS obaja súperi absolvovali ôsmy vzájomný duel a len druhýkrát v nich uspeli Švajčiari, predtým aj v Kodani 2018. V minulosti sa v Bazileji 1998 a Rige 2006 súboje skončili nerozhodne, v Helsinkách 2003 a 2012, Prahe 2004 a Viedni 2005 triumfoval tím SR.

V prvej tretine Slováci nehrali zle. Už po troch minútach pálil obranca Martin Gernát tesne veľa, prišlo však vylúčenie Kristiána Pospíšila do konca duelu a počas dlhej päťminútovej presilovky Švajčiari strelili vedúci gól. Ešte predtým vo veľkej šance neuspel Matúš Sukeľ, na opačnej strane sa nemýlil obranca Raphael Díaz - vystrelil od modrej, jeho delovka trafila a zlomila hokejku Mariána Studeniča, puk zmenil smer a zapadol za Júliusa Hudáčka. V prvej časti boli Slováci strelecky aktívnejší, ale recept na brankára Reta Berru nenašli.

Švajčiari pridali druhý gól už v 25. sekunde, opäť v presilovke sa presadil Sven Andrighetto. Keď v 26. min zvýšil na 3:0 Romain Loeffel a potom v 37. min Gregory Hofmann, bolo o víťazovi rozhodnuté. Piatykrát inkasoval slovenský výber v 38. sekunde tretej tretiny, v početnej výhode skóroval Timo Meier, streleckú ľahkosť Švajčiarov potom v 45. min dokumentoval Philipp Kurashev. O 38 sekúnd neskôr sa dočkali aj slovenskí reprezentanti, po prihrávke od Cehlárika odklial bránku súpera Michal Krištof strelou z hranice pravého kruhu. V 52. min putoval predčasne do šatne aj obranca Mislav Rosandič, v ďalšej päťminútovej presilovke Gregory Hofmann upravil na 7:1 a po ňom Romain Loeffel na konečných 8:1 z pohľadu víťazného švajčiarskeho výberu.

Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji 2021 - Riga (Lot.) - A-skupina - štvrtok:

Švajčiarsko - Slovensko 8:1 (1:0, 3:0, 4:1)

Góly: 10. Díaz (Hofmann, Andrighetto), 21. Andrighetto (Díaz, Hofmann), 26. Loeffel (Scherwey, Bertschy), 37. Hofmann (Corvi, Loeffel), 41. Meier (Alatalo, Kurashev), 45. Kurashev (Untersander, Ambühl), 53. Hofmann (Ambühl, Andrighetto), 55. Loeffel (Moser, Bertschy) - 46. Krištof (Cehlárik)
Vylúčení: 4:5 na 2 min, navyše: Pospíšil 5+DKZ za napadnutie, Rosandič (obaja SR) 5+DKZ za odpľutie, presilovky: 5:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Fraňo (ČR), Gouin (Kan.) - Constantineau (Fr.), Oliver (USA), bez divákov

Zostavy:
Švajčiarsko: Berra - Geisser, Díaz, Moser, Untersander, Siegenthaler, Loeffel, Alatalo - Corvi, Simion, Hofmann - Kurashev, Hischier, Ambühl - Andrighetto, Vermin, Meier - Bertschy, Herzog, Scherwey - Mottet
Slovensko: J. Hudáček - Gernát, Rosandič, Nemec, Ďaloga, Kňažko, Jánošík, Gachulinec, Ivan - Cehlárik, Hrivík, Lantoši - Holešinský, Krištof, Pospíšil - Studenič, Roman, Kelemen - Skalický, M. Sukeľ, Liška

Súvisiace články

Najčítanejšie