Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Sagan a jeho slovenskí fanúšikovia
Zdielať na

Sagan a jeho slovenskí fanúšikovia

Archívna reportáž

BELGICKO / Prakticky celé Slovensko sa počas veľko-nočných sviatkov venovalo šibaniu a oblievaniu, no stovky ľudí vymenili šibačku za cyklistiku. Peter Sagan v Belgicku štartoval na slávnych pretekoch okolo Flámska a početné enklávy slovenských fanúšikov tam vycestovali, aby ho podporili.

Už keď Slováci pricestovali do belgického mesta Oudenaarde, kde bol cieľ slávnych pretekov, poriadne hlasno sa ohlásili. Každý hneď vedel, že Peter Sagan bude mať počas boja o víťazstvo mohutnú podporu krajanov. Veselí slovenskí fanúšikovia boli pre všetkých nevídanou atrakciou, každý si ich fotil. Slovenčinu takto mohutne Belgičania ešte nikdy nepočuli. No a slovenské chorály Petra Sagana i jeho brata Juraja počas pretekov v tuhej zime príjemne hriali. Pri trati na tour okolo Flámska kričí až 800 tisíc fanúšikov, no Saganovci slovenčinu jasne rozpoznali. "Keď sme prechádzali okolo autobusu, tak som počul, hej," hovorí cyklistická legenda Peter Sagan.

Peter Sagan je v cyklistickom svete momentálne najslávnejší jazdec, aj v Belgicku ho pozná takmer každý. Bolo to jasne vidno po pretekoch. Holandského víťaza Terpstru vítala pri klubovom autobuse na chvíľu malá skupinka ľudí, no 6teho Petra Sagana nechceli davy pustiť na hotel. On a teraz i naši fanúšikovia popularizujú Slovensko po celej Európe. "Aj ľudia nezainteresovaní do cyklistiky poznajú Petra aj krajinu, z ktorej pochádza," hovorí Peter Zanický, mládežnícky tréner Petra Sagana.

Peter Sagan sa stretol aj s pápežom Františkom:

Súvisiace články

Najčítanejšie