Skoro jasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Do Pjongčangu pôjde 56 športovcov. Poznáme definitívnu nominácia na zimnú olympiádu
Zdielať na

Do Pjongčangu pôjde 56 športovcov. Poznáme definitívnu nominácia na zimnú olympiádu

BRATISLAVA / Nominácia slovenskej výpravy na zimných olympijských hrách v Pjongčangu je známa. Jej zloženie na svojom valnom zhromaždení odsúhlasil Slovenský olympijský výbor. Už o šesť dní odcestuje do dejiska zimných športov prvá časť našich reprezentantov.

Na Zimných olympijských hrách v Pjongčangu sa predstaví 56 slovenských športovcov, čo je o jedného menej ako na predchádzajúcej olympiáde v Soči. . Okrem toho to bude 65 členov realizačných tímov. Najpočetnejšou skupinou sú hokejisti, ktorých je 25, najmenšími sú výpravy v krasokorčuľovaní - tvoria ju traja pretekári a snowbordingu - s jedinou reprezentantku.  "Tak ako je to dnes schválené, tak je to platné k dnešnému dňu. Samozrejme, môžu sa vyskytnúť nejaké prípady. Spomeniem ešte možnosť nejakej miestenky, že by mohla pribudnúť, lebo proces realokácie a potvrdzovania jednotlivých miesteniek národnými olymijskými výbormi stále pretrváva," hovorí vedúci slovenskej výpravy na ZOH 2018 Roman Buček

Všetci športovci, ktorí sa na najväčšom športovom sviatku predstavia musia podľa nových sprísnených pravidiel absolvovať tri mimosúťažné antidopingové testy. "K dnešnému dňu nemáme žiadne pochybenia antidopingových pravidiel. Naši športovci nás teda môžu reprezentovať na Zimných olympijských hrách," hovorí riaditeľka Antidopingovej agentúry SR Žaneta Csáderová. 

Slovenský olympijský výbor už schválil a oznámil odmeny pre športovcov, ktorí sa na ZOH v Pjongčangu umiestnia na prvom až ôsmom mieste.

noviny.sk

​Sumy za zisk medailí až do piateho miesta navýšili u jednotlivcov oproti minulosti o päťtisíc eur, za ďalšie priečky o dvetisíc eur. Na vyplácaní sa bude SOV podieľať polovicou, zvyšných 50 percent uhradí ministerstvo školstva. "My na Slovenskom olympijskom výbore sme radi, že môžeme prispieť aj finančne, pretože určite sa zhodneme na tom, že naši športovci neoplývajú prebytkom financií a nepochybujem o tom, že tú finančnú odmenu si zaslúžia," povedal prezident SOV Anton Siekel.

Pokiaľ ide o náklady na účasť Slovenska na olympiáde, tam si najväčšiu sumu vyžiadala doprava. "Samozrejme, ešte to nemáme presne spočítané, ale po hrubých číslach sa suma bude pohybovať okolo jedného milióna eur," povedal generálny sekretár SOV Jozef Liba.

Okrem športovcov je v slovenskom tíme aj 65-členný sprievod, čiže v Pjongčangu bude reprezentovať výprava dovedna so 121 členmi. Sľub do rúk prezidenta Andreja Kisku, ktorý sa uskutoční v utorok 30. januára v historickej budove Národnej rady, bude za slovenských olympionikov skladať bežkyňa na lyžiach Alena Procházková. Vlajkonosičkou slovenskej výpravy bude počas otváracieho ceremoniálu lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová. Slovenskí športovci sa predstavia v siedmich športových odvetviach. Ako prví zasiahnu do bojov o medaily biatlonisti a bežci na lyžiach. 

Športovci, ktorí budú reprezentovať Slovensko na XXIII. zimných olympijských hrách v Pjongčangu (9. - 25. 2. 2018):

BIATLON (10)

muži: Matej Kazár, Tomáš Hasilla, Martin Otčenáš, Tomáš Šíma, Šimon Bartko
ženy: Anastasia Kuzminová, Pavlína Fialková, Alžbeta Majdišová, Ivona Fialková, Terézia Poliaková
realizačný tím: 14 členov

KRASOKORČUĽOVANIE (3)

ženy: Nicole Rajičová
tanečné páry: Lukáš Csölley, Lucie Myslivečková
realizačný tím: 3 členovia

ZJAZDOVE LYŽOVANIE (7)

ženy: Petra Vlhová, Veronika Velez-Zuzulová, Soňa Moravčíková, Barbara Kantorová
muži: Adam Žampa, Andreas Žampa, Matej Falat
realizačný tím: 16 členov

BEH NA LYŽIACH (5)

muži: Peter Mlynár, Andrej Segeč, Miroslav Šulek
ženy: Alena Procházková, Barbora Klementová
realizačný tím: 4 členovia

SNOUBORDING (1)

ženy: Klaudia Medlová
realizačný tím: 2 členovia

SÁNKOVANIE (5)

muži: Jozef Ninis, Jakub Šimoňák, Marek Solčanský, Karol Stuchlák
ženy: Katarína Šimoňáková
realizačný tím: 4 členovia

HOKEJ (25)

muži - brankári: Ján Laco, Branislav Konrád, Patrik Rybár, obrancovia: Ivan Baranka, Michal Čajkovský, Dominik Graňák, Marek Ďaloga, Tomáš Starosta, Juraj Valach, Peter Čerešňák, Juraj Mikuš, útočníci: Martin Bakoš, Miloš Bubela, Marcel Haščák, Lukáš Cingeľ, Tomáš Marcinko, Patrik Lamper, Ladislav Nagy, Tomáš Surový, Andrej Kudrna, Peter Ölvecký, Michal Krištof, Matej Paulovič, Matúš Sukeľ, Marek Hovorka
realizačný tím: 14 členov

Vedenie výpravy SR na XXIII. ZOH v Pjongčangu:

vedúci výpravy: Roman Buček
zástupcovia vedúceho výpravy: Boris Demeter a Roman Hanzel
tlačový atašé: Ľubomír Souček
vedúci lekár: Roman Fano
lekár: Branislav Delej
fyzioterapeut a regeneračný pracovník: Boris Žbirka

Súvisiace články

Najčítanejšie