Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Rusi na olympiádu pôjdu. Vlajku a hymnu ale nechajú doma
Zdielať na

Rusi na olympiádu pôjdu. Vlajku a hymnu ale nechajú doma

Archívna reportáž

PCHJONGJANG / Budúcoročné zimné olympijské hry (9.- 25. 2. 2018) budú aj so športovcami Ruskej federácie. Nie je ale všetko stratené. Rusi nebudú môcť súťažiť pod vlastnou vlajkou a po ich prípadných víťazstvách nebude znieť ruská hymna.

Ruskí športovci, ktorí dokážu, že nebrali žiadne podporné látky, budú môcť na olympijských hrách súťažiť pod neutrálnou vlajkou. 

Ruskí športovci boli obvinení z dopingu podporovaného štátom na olympijských hrách v Soči v roku 2014. Ďalej nasledujú vyšetrovania, výsledky ktorých ukážu, ktorí športovci budú štartovať. Rusi už v pondelok potvrdili, že svojich športovcov na hry v roku 2018 vyšlú napriek tomu, že nesúhlasia s tvrdými postihmi zo strany Medzinárodného olympijského výboru a Svetovej antidopingovej agentúry. "Neprichádza do úvahy, aby sme našich športovcov nepustili do Pjongčangu. Naďalej sme v opozícii k rozhodnutiam, ktoré porušujú práva našich športovcov, ale ctíme si olympijskú myšlienku," vyhlásil prezident Vladimir Putin ústami svojho hovorcu Dmitrija Peskova na tlačovom brífingu v Moskve.

V dopingovej slučke v súvislosti s nekalými praktikami počas a po ZOH 2014 dosiaľ uviazlo 25 ruských športovcov. Rusi prišli už o 11 medailí zo ZOH 2014. Väčšina zo športovcov bola doživotne suspendovaná z účasti na ZOH a napríklad šiesti bežci na lyžiach už majú zákaz štartu aj vo Svetovom pohári.

Tento sankčný model použila už v tomto roku Medzinárodná asociácia atletických federácií v súvislosti s účasťou niektorých ruských atlétov na majstrovstvách sveta v Londýne. Súčasná situácia je vyústením nedávnej dopingovej minulosti väčšieho množstva ruských športovcov s inštitucionálnym pozadím a tiež s podvodmi s antidopingovými vzorkami Rusov počas ZOH 2014 v Soči.

Súvisiace články

Najčítanejšie