Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Prešľap organizátorov. Nemkám zaspievali na Havaji nacistickú hymnu
Zdielať na

Prešľap organizátorov. Nemkám zaspievali na Havaji nacistickú hymnu

HAVAJ / Vskutku poľutovaniahodný trapas spôsobili usporiadatelia tenisového fedcupového stretnutia USA - Nemecko. Pri úvodnom ceremoniáli zaznela nacistická verzia hymny.

Americký učiteľ Will Kimble ju zaspieval aj s veršom "Deutschland, Deutschland, über alles"! Mala to byť formalita. Samotná slávnostná predohra pred zápasmi prvého kola Pohára Federácií 2017 na Maui, jednom z havajských ostrovov. Lenže správy o nej sa rozleteli do rôznych kútov sveta a zatienili výsledky nasledujúcich stretnutí.    

Kimble totiž spustil verziu nemeckej hymny, ktorú prevzal aj nacistický režim Adolfa Hitlera. Tenistiek sa preto okamžite zmocnilo zdesenie. "Jule Görgesová začala plakať hneď, akonáhle začula prvé slová," povedala potom na tlačovke Andrea Petkovicová. "Zúrila som a do očí sa mi drali slzy."

"Je to neospravedlniteľný škandál. Bolo mi do plaču, pretože chvíle, keď vám vo Fed Cupe hrajú hymnu, je niečo posvätného, "povedala nemecká kapitánka Barbara Rittnerová. Petkovicová následne prehrala úvodný dvojhru s Alison Riskeovou 6:7, 2:6. Viac ju však ranil incident s hymnou, z dvorca chcela okamžite odísť. "Nechápem, že sa niečo také stane v Amerike 21. storočia. Možno ešte niekde v Timbuktu ... Väčšia ohavnosť sa mi ešte nestala. Najskôr som si pripadala ako v skrytej kamere, potom prišiel šok,"dodala Petkovicová.

Súvisiace články

Najčítanejšie