Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Cibulková do finále v Linzi a na postupovú pozíciu v Road
Zdielať na

Cibulková do finále v Linzi a na postupovú pozíciu v Road

LINZ / Slovenská tenistka Dominika Cibulková nasadená ako druhá zvíťazila za 89 minút 6:4, 6:3 nad španielskou štvorkou podujatia Carle Suárezovej-Navarrovej v sobotňajšom semifinále dvojhry na turnaji WTA International Generali Ladies v rakúskom Linzi.

Dvadsaťsedemročná Bratislavčanka Cibulková sa dostala pred Britku Johannu Kontovú na poslednú ôsmu postupovú pozíciu v bodovaní Road v súvislosti s koncosezónnym výberovým šampionátom WTA Finals v Singapure (23. - 30. októbra). Ešte stále však nemá absolútnu definitívu vzhľadom na zloženie budúcotýždňového podujatia WTA Premier VTB Kremlin Cup na "harde" pod strechou v Moskve, kam sama tiež smeruje a má voľno na 1. kolo ako dvojka "pavúka". Zatiaľ v Road útočila, teraz bude odrážať ofenzívy. Sprievodným dôvodom odkladu postupu Cibulkovej medzi elitu je uviaznutie turnaja v čínskom Tchien-ťine v semifinálovej fáze pre dážď.

Cibulková sa v nedeľu vo finále v TipsArene v Linzi stretne s 23-ročnou Švajčiarkou Viktorijou Golubicovou (62. v renkingu), proti ktorej pre chorobu nenastúpila na semifinále Američanka Madison Keysová nasadená ako tretia. Členka Top 10 Cibulková s Golubicovou ešte nehrala. Proti 28-ročnej len o centimetrík vyššej Suárezovej-Navarrovej (12.) má seniorskú bilanciu už 4:2. Dosiahla revanš za najčerstvejšiu konfrontáciu: v máji v 3. kole vrcholného parížskeho antukového Roland Garros prehrala 4:6, 6:3, 1:6. So Španielkou má od svojho júlového vydaja za Michala Navaru foneticky rovnakú druhú časť priezviska.

Finalistka melbournských Australian Open 2014 Cibulková v prvých troch dueloch v Linzi prekonala súperky, ktoré majú na konte aspoň jeden mládežnícky grandslamový titul. V 1. kole to bola Švajčiarka Belinda Bencicová (6:1, 6:2), v osemfinále Nemka Annika Becková (6:1, 6:3), vo štvrťfinále ruská obhajkyňa primátu Anastasia Pavľučenkovová (7:6 /3/, 6:4, pričom v oboch dejstvách viedla aj 5:1).

Zverenkyňa fedcupového kapitána SR Mateja Liptáka Cibulková bola v tomto dejisku aj vo finále ročníka 2011, nestačila v ňom na Češku Petru Kvitovú (4:6, 1:6). V Linzi debutovala už pred ôsmimi rokmi, hrá v ňom šiesty raz. Môže pripomenúť miestny triumf Daniely Hantuchovej zo sezóny 2007. Predchodkyňa si práve v Linzi definitívne vybojovala právo štartu medzi elitou, vtedy sa šampionát konal v Madride.

Držiteľka šiestich singlových trofejí z hlavnej profesionálnej úrovne Cibulková (tento rok Katovice a Eastbourne) potrebovala finále v Linzi, aby vytlačila Kontovú pod čiaru ázijského šampionátu. V účelovom hodnotení Road boli na tom úplne rovnako (3455 bodov) a v prospech rivalky hovorili pomocné kritériá. Britka vo štvrtok pre natiahnuté brušné svalstvo nenastúpila na osemfinále v Hongkongu a budúci týždeň sa nepredstaví v Moskve ani súbežnom Luxembourgu, hoci do úvahy prichádzala "wild card" najmä na štatutárne hodnotnejší Kremeľský pohár v ruskej metropole.

Istotu Singapuru už majú Nemka Angelique Kerberová, Američanka Serena Williamsová, Poľka Agnieszka Radwanská, Rumunka Simona Halepová, Češka Karolína Plíšková a od piatka Španielka Garbine Muguruzová-Blancová, hoci pre podvrtnutie ľavého členka nedohrala štvrťfinále v Linzi proti Golubicovej. Na siedmej pozícii mimoriadne sľubne figuruje Keysová, na desiatom a jedenástom mieste si držia nádej Suárezová-Navarrová a Ruska Svetlana Kuznecovová, voľnou kartou vyzbrojená turnajová jednotka a obhajkyňa trofeje v Moskve. Hlavná pozornosť sa však koncentrovala na Kontovú a Cibulkovú.

Dvojhra - semifinále:
Dominika Cibulková (SR-2) - Carla Suárezová-Navarrová (Šp.-4) 6:4, 6:3 za 89 minút (47, 42)
Viktorija Golubicová (Švaj.) - Madison Keysová (USA-3) - bez boja, Keysová nenastúpila pre chorobu

Súvisiace články