Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tenisové MS na dosah. Cibulková do semifinále v Linzi
Zdielať na

Tenisové MS na dosah. Cibulková do semifinále v Linzi

LINZ / Ak sa neudeje niečo mimoriadne, Dominika Cibulková je jedno tohtotýždňové víťazstvo od toho, aby sa stala prvou slovenskou tenistkou po deviatich rokoch na výberovom šampionáte pre osem najlepších v sezóne.

V piatok zvíťazila za 114 minút 7:6 (3), 6:4 nad Ruskou Anastasiou Pavľučenkovovou vo štvrťfinále dvojhry na turnaji WTA International Generali Ladies v rakúskom Linzi (dotácia 250 000 USD, tvrdý povrch Deco-Turf v hale). Cibulková potrebuje dosiahnuť finále na tomto podujatí, aby vytlačila Britku Johannu Kontovú pod čiaru WTA Finals. V účelovom hodnotení Road v tejto chvíli sú na tom úplne rovnako (3455 bodov) a v prospech rivalky hovoria pomocné kritériá.

Voľnou kartou v TipsArene vyzbrojená Cibulková nasadená ako druhá po prekonaní päťky podujatia Pavľučenkovovej bude v sobotňajšom semifinále hrať so štvorkou - Španielkou Carlou Suárezovou-Navarrovou, s ktorou od svojho júlového vydaja za Michala Navaru má foneticky rovnakú druhú časť priezviska.

Držiteľka šiestich singlových trofejí z hlavnej profesionálnej úrovne Cibulková (tento rok Katovice a Eastbourne) teraz vedie nad Pavľučenkovou 4:2. V máji uspela v osemfinále na antuke v Madride 2:6, 6:3, 7:5. Rivalita vrátane mládežníckeho obdobia oboch trvá už od roku 2006. Ruska dosiahla dva juniorské úspechy. Zhodou okolností sa to proti Slovenke kedysi podarilo aj aktuálne 28-ročnej Suárezovej-Navarrovej (12.), a to v rokoch 2005 a 2006, odvtedy však zaostáva 2:3. Španielka sa presadila v najčerstvejšej konfrontácii v máji v 3. kole vrcholného parížskeho antukového Roland Garros (6:4, 3:6, 6:1).

Finalistka melbournských Australian Open 2014 Cibulková v prvých troch dueloch v Linzi prekonala súperky, ktoré majú na konte aspoň jeden mládežnícky grandslamový titul. V 1. kole to bola Švajčiarka Belinda Bencicová (6:1, 6:2), v osemfinále Nemka Annika Becková (6:1, 6:3).

Zverenkyňa fedcupového kapitána SR Mateja Liptáka Cibulková bola v tomto dejisku vo finále ročníka 2011, nestačila v ňom na Češku Petru Kvitovú (4:6, 1:6). V Linzi debutovala už pred ôsmimi rokmi, hrá v ňom šiesty raz. Môže pripomenúť miestny triumf Daniely Hantuchovej zo sezóny 2007. Predchodkyňa si práve v Linzi definitívne vybojovala právo štartu medzi elitou, vtedy sa šampionát konal v Madride.

Istotu Singapuru už majú Nemka Angelique Kerberová, Američanka Serena Williamsová, Poľka Agnieszka Radwanská, Rumunka Simona Halepová a Češka Karolína Plíšková. Na šiestej a siedmej pozícii mimoriadne sľubne figurujú Španielka Garbine Muguruzová-Blancová a Američanka Madison Keysová, na desiatom a jedenástom mieste si držia teoretickú nádej Suárezová-Navarrová a Ruska Svetlana Kuznecovová. Hlavná pozornosť sa však koncentruje na Kontovú a Cibulkovú.

Dvojhra - štvrťfinále:
Dominika Cibulková (SR-2) - Anastasia Pavľučenkovová (Rus.-5) 7:6 (3), 6:4 za 114 minút

Súvisiace články