Oblačno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Tenis nebude druhou atletikou. ATP popiera nečinnosť voči podvodom
Zdielať na
Tenis

Tenis nebude druhou atletikou. ATP popiera nečinnosť voči podvodom

Zdroj: SITA

MELBOURNE / Asociácia tenisových profesionálov (ATP) rázne poprela pravdivosť tvrdení o zlyhaní Útvaru integrity tenisu (TUI), podľa ktorých najvyššie riadiace miesta v hierarchii odvetvia vedome prehliadali podozrenia z podvodov. Tenis nebude druhou atletikou, ako tomu nasvedčovali informácie zverejnené na BBC a BuzzFeed News, tvrdí.

Pozornosti vyšetrovateľov podľa  serverov uniklo 16 hráčov, na ktorých ukázali prstom stávkové kancelárie, polícia a iné pátracie zložky. Prepuknutie kauzy bolo načasované na začiatok prvého grandslamového turnaja tenisovej sezóny Australian Open v Melbourne.

"Útvar integrity tenisu a tenisové autority dôrazne odmietajú akékoľvek tvrdenia o tom, že z nejakého dôvodu nastalo zadržanie dôkazov o manipulácii s výsledkami, alebo že prípady neboli riadne vyšetrené," povedal šéf ATP Chris Kermode na rýchlo zvolanej tlačovej konferencii v Melbourne.

Bez dôkazov

Samotní tenisti tiež pochybujú o tom, že by sa na tejto úrovni dialo niečo nekalé. "Myslím si, že náš šport je pod kontrolou vyspelých programov a útvarov, ktoré sa týmito vecami zaoberajú. Nevidel som žiadny priamy dôkaz o vine niektorého z aktívnych hráčov. Považujem to za číre špekulácie," uviedol líder svetového rebríčka Novak Djokovič.

Potvrdil však, že v minulosti členov jeho realizačného tímu kontaktovali neznáme osoby so zámerom dohodnúť želaný výsledok zápasu v Rusku. "Samozrejme, že odmietli. Ku mne sa to ani nedostalo," povedal Djokovič.

Druhá atletika?

Podobné odhalenia sa nedávno udiali vo vzťahu k Medzinárodnej asociácii atletických federácií (IAAF), kde však išlo o kamuflovanie dopingových prípadov ruských športovcov.

BBC a BuzzFeed tvrdia, že sa dostali k informáciám, ktoré unikli zo spisov o vyšetrovaní ovplyvňovania výsledkov stretnutí stávkovými syndikátmi v Rusku a Taliansku a ktoré vyplávalo na povrch pri odhaľovaní súvislostí okolo turnaja ATP v poľskom Sopote v roku 2007.

ATP vraj narazila na sieť, do ktorej bolo zapletených niekoľko ďalších hráčov, ale nechala stopu vychladnúť. Tie isté mená údajne figurovali vo viacerých ďalších varovaniach, ani vtedy ATP nekonala.

"Informácií je množstvo, viaceré z nich vyvolávajú úsmevy na tvárach, ale my potrebujeme nezvratné dôkazy,"
zdôraznil Kermode.

Súvisiace články