Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ruskí atléti môžu príst o olympiádu, dôvodom je doping
Zdielať na

Ruskí atléti môžu príst o olympiádu, dôvodom je doping

ŽENEVA / Nezávislá vyšetrovacia komisia Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) priamo obvinila ruskú vládu z účasti na rozsiahlom podvode s užívaním zakázaných látok a na kamuflovaní pozitívnych prípadov. Počas 11 mesiacov trvajúceho pátrania však nenašla žiadny písomný dôkaz podporujúci najzávažnejší zo záverov 323-stranovej správy, ktorú v pondelok zverejnili.

"Vzhľadom na zistené skutočnosti by bolo extrémne naivné domnievať sa, že to všetko sa dialo bez otvoreného alebo skrytého súhlasu ruských vládnych úradov," uvádza sa v správe, ktorá ďalej konštatuje: "Niet dôvodu predpokladať, že atletika je jediný takto zasiahnutý šport v Ruskej federácii."

Vylúčenie ruských atlétov

Komisia navrhla vylúčiť Všeruskú federáciu ľahkej atletiky (VFLA) a jej športovcov z účasti na všetkých medzinárodných podujatiach až do očistenia od dopingu. Vyšetrovatelia odporučili WADA deklarovať, že činnosť Ruskej federácie je v rozpore s antidopingovým kódexom, čo je dôvod na suspendáciu.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) by podľa nich nemal prijať prihlášky z Ruskej federácie dovtedy, kým táto nedeklaruje súlad s kódexom. Takéto opatrenie by mohlo ohroziť účasť ruských športovcov na olympijských hrách 2016 v Riu de Janeiro. Rýchla reakcia ruských úradov by však mohla odvrátiť takéto riziko.

"Naše odporúčanie v súvislosti s OH 2016 je: vylúčenie Ruska. Nádejame sa, že oni to urobia dobrovoľne a pristúpia k nápravným opatreniam, aby umožnili športovcom z tejto krajiny v budúcnosti opäť súťažiť už za nových okolností. Je zároveň možné, že v Brazílii napokon budú chýbať iba ruskí atléti. Verím, že v Rusku pochopili jedno: nastal čas na zmenu," skonštatoval šéf komisie Dick Pound podľa Sport-Expressu.

Čas na vyjadrenie

Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) dala Rusom čas do konca tohto týždňa, aby sa vyjadrili k záverom správy. "Chcem vysvetlenia k podozreniam, ktoré dnes vyvstali," skonštatoval prezident organizácie Sebastian Coe. Dodal, že následne IAAF rozhodne, či potrestá Rusko: "Budeme konať veľmi rýchlo. Konzekvenciou môže byť provizórna suspendácia."

"Pre svet športu je to veľmi zarmucujúca a hlboko šokujúca správa. MOV verí, že nové vedenie IAAF - na jeho čele prezident Sebastian Coe - si utvoria všetky potrebné závery a pristúpia k príslušným opatreniam. V tejto súvislosti vítame jasný postoj IAAF za akúkoľvek cenu chrániť záujmy čistých atlétov a obnoviť dôveru v odvetvie," uvádza sa v komuniké MOV na jeho webe.

Pokyny od ministra športu

Komisia WADA tvrdí, že niektoré príkazy na manipuláciu so vzorkami pochádzali od samotného ministra športu Vitalija Mutka. Do laboratória vraj bola infiltrovaná federálna spravodajská služba FSB. Správa tiež uvádza, že riaditeľ moskovského laboratória Grigorij Rodčenkov nariadil zničiť 1417 kontrolných vzoriek, aby zmaril vyšetrovanie.

"Tlačová beseda sa ešte ani riadne neskončila, počkajme si teda na kompletné vyjadrenia. Skončila sa akurát práca komisie utvorenej WADA. Vznikol dokument, v ktorom sa píšu rôzne veci a nachádzajú sa v ňom závery vedúce k určitým odporúčaniam. Netreba sa však nechať zmiasť: komisia nemá právomoc kohokoľvek vylučovať. Keď odznie všetko, vydáme komuniké," citovala agentúra R-Sport bezprostrednú reakciu Vitalija Mutka.

"Moje meno sa v tom dokumente nevyskytuje, je v ňom iba ministerstvo. Uvádza sa tam ´podľa nepotvrdených správ vláda prostredníctvom ministerstva má vplyv na tieto záležitosti a my zastávame takýto názor, hoci priamych dôkazov niet´. Ja hovorím, že je to nezmysel," povedal neskôr podľa RusNovosti Mutko.

Ruský funkcionár je členom exekutívy Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) a šéfom organizačného výboru MS 2018. Laboratórium v Moskve kontrolovalo vzorky počas ZOH 2014 v Soči a má mať rovnakú úlohu v súvislosti so spomenutým najbližším futbalovým svetovým šampionátom. Mutko pre komisiu WADA vypovedal 22. septembra v Zürichu.

Mutko po niekoľkých hodinách prešiel do protiútoku. Pre Interfax vyhlásil: "Čokoľvek robíme, všetko vraj zle. Ak budeme musieť zrušiť celý náš systém, urobíme to radi, lebo aspoň ušetríme financie. Áno, znamenalo by to nulové zdroje pre národnú antidopingovú agentúru a laboratórium."

"Zatiaľ vieme o situácii z médií a v prvom rade vychádzame zo stanovísk nášho ministerstva športu. Nie je to agenda Kremľa, treba sa obracať na rezortné ministerstvo, ktoré sa už vyjadrilo," povedal podľa Ria Novosti Dmitrij Peskov, tlačový tajomník prezidenta Ruska Vladimira Putina.

Politicky motivované posolstvo

"Je to absolútne politicky motivované posolstvo zapadajúce do kategórie sankcií proti Rusku. Celé to nedáva zmysel, pretože odbery vzoriek vykonávajú komisári WADA," skonštatoval pre tlačovú agentúru Interfax šéf Ruskej federálnej medicínsko-biologickej agentúry Vladimir Ujba. "Nikoho nepotrestali. Je to nezávislá komisia, ktorá dáva odporúčania. Akurát zasadali traja hlupáci, ktorí vôbec nerozumejú laboratórnej práci. Na všetko sa ma museli vypytovať," povedal šéf moskovského laboratória Grigorij Rodčenkov pre LifeNews.

TASS priniesla výňatok zo správy. Podľa neho Rodčenkov dostával od športovcov za krytie pozitívnych nálezov 30 000 rubľov a bývalý šéf VFLA Valentin Balachničev 20 000 rubľov. V prepočte je to približne 430 a 290 eur. Pre vyšetrovateľov to konkretizovala osoba, ktorá požiadala o zachovanie anonymity.

"Obvinenia na adresu našich laboratórií a personálu, ktoré odzneli, vnímam ako úplne absurdné. Nepohybujú sa v oblasti antidopingovej legislatívy, ale trestného a občianskeho práva," povedal pre R-Sport výkonný riaditeľ Ruskej antidopingovej agentúry (RUSADA) Nikita Kamajev.

Lekár Sergej Portugalov, tréneri Alexej Melnikov, Vladimir Kazarin a Viktor Čegin a atlétky z dokumentu nemeckej televíznej stanice ARD Jekaterina Poistogovová, Anastasia Bazdyrevová, Maria Savinovová, Kristina Ugarovová a Tatiana Miazinová sú osobami, pre ktoré komisia WADA odporúča IAAF na základe svojich zistení doživotné suspendácie za konanie proti príslušným pravidlám.

Komisia v kapitole 22 správy uviedla aj štyri mená, ktoré sa nevyskytli v dokumente ARD odvysielanom 3. decembra 2014, ale vyšetrovatelia sa nimi zaoberali a priniesli rôzne závery a odporúčania týkajúce sa týchto osôb: sú nimi Anna Alminovová, Svetlana Čerkasovová, Alexej Farnosov a Jekaterina Kupinová.

Po odvysielaní dokumentu

Komisiu zriadila WADA ešte v decembri minulého roka po odvysielaní série dokumentov ARD. V programe zazneli obvinenia, že v ruskom športe, predovšetkým však v atletike, existuje štátnymi orgánmi riadená sieť, ktorá zachytáva a kamufluje pozitívne nálezy úspešných športovcov.

ARD tiež okrem iného referovala, že víťazka Chicagského maratónu 2009 - 2011 a Londýnskeho maratónu 2010 Lilia Šobuchovová zaplatila VFLA 450 000 eur za ututlanie pozitívneho dopingového nálezu. Keď ju predsa suspendovali na dva roky za nezrovnalosti v hodnotách hemoglobínu v biologickom pase, dostala refundáciu 300 000 eur. Singapurskú spoločnosť, cez ktorú peniaze išli, údajne vlastní obchodný partner Papu Massatu Diacka, syna exprezidenta IAAF Diacka.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články