Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Dopingový škandál: Atletická federácia priznala 28 pozitívnych testov
Zdielať na

Dopingový škandál: Atletická federácia priznala 28 pozitívnych testov

LAUSANNE / Medzinárodná atletická federácia IAAF najprv odmietala zverejnené informácie novinárov, že viacerí medailisti z olympiád a svetových šampionátov v rokoch 2001 až 2012 dopovali. Teraz ale sama vyrukovala s dôkazmi, ktoré môžu ovplyvniť dejiny tohto športu.

Medzinárodná atletická federácia zverejnila, že začala disciplinárne konanie proti 28 účastníkom svetových šampionátov v Helsinkách v roku 2005 a v Osake v roku 2007. Došlo k tomu na základe výsledkov opätovných testov vzoriek, ktoré im odobrali.

"Použili sme najnovšie metódy, ktoré odhalili predtým nezistiteľné látky. Náš súboj s dopingom je teraz na špičkovej úrovni," uviedol riaditeľ švajčiarskeho antidopingového laboratória Martial Saugy.

Prísnejšie pravidlá

Mená atlétov, ktorí vďaka novej metóde odhalili, zatiaľ nezverejnil. Mnohí z nich už skončili s aktívnou kariérou. Niektorí sa trestu nevyhli. Pár zo zoznamu ale ešte súťaží.

"Potrebujeme prísnejšie pravidlá. osobne presadzujem nulovú toleranciu," povedal viceprezident IAAF Sergej Bubka.

Zverejňovanie výsledkov

"Istou cestou by bolo zverejňovanie výsledkov testov. Tak, ako to urobil Mo Farah. Nejde o osobné lekárske správy, takže by to nemal byť problém a atletike by to pomohlo," ozrejmil Johathan Calvert, novinár, ktorý odhalil škandál s dopingom v atletike.

Zatiaľ je isté, že ak spomínaným 28 odhaleným doping dokážu, dôjde k prepisovaniu rekordov i prerozdeleniu medailí. Tí aktívni nebudú štartovať na blížiacom sa svetovom šampionáte v Pekingu.

Medzinárodná atletická federácia začala disciplinárne konanie, pozrite si reportáž:

Súvisiace články