Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ruský dopingový škandál naberá na obrátkach, minister športu všetko popiera
Zdielať na
Ostatné

Ruský dopingový škandál naberá na obrátkach, minister športu všetko popiera

ŽENEVA/MOSKVA / Jedna z atletických veľmocí, Rusko, čelí tvrdým obvineniam Svetovej antidopingovej agentúry. Tá tvrdí, že v Rusku fungoval štátom riadený doping.

Správa z vyšetrovania má viac ako tristo strán. Podľa nej ruská strana povolila na olympiáde v Londýne účasť športovcom, ktorí tam vôbec nemali pretekať. Medzi nimi aj víťazke behu na 800 metrov Marii Savinovej a bronzovej Jekaterine Poistogovej.

Pre zatajovanie pozitívnych dopingových testov mali byť ovplyvnené aj ďalšie vrcholné akcie.

"Získali sme informácie, ktoré nie sú spojené iba s korupciou v športe, ale aj s možnými kriminálnymi činmi. Posunuli sme ich Interpolu," hovorí šéf nezávislej vyšetrovacej komisie Dick Pound.

Prídu o Rio?

Okrem dočasného vylúčenia Ruska zo všetkých akcií vrátane olympiády v Riu odporučila WADA Medzinárodnej atletickej federácii udeliť piatim ruským atlétom a funkcionárom doživotný zákaz činnosti.

Téme sa venovali aj Noviny o 17. Pozrite si analýzu:

Požaduje zrušenie antidopingového laboratória v Moskve a suspedáciu jeho riaditeľa Grigorija Radčenka. Ten mal zničiť vyše 1400 vzoriek, ktoré by mohli slúžiť ako možné dôkazy.

Priame rozkazy k tomu podľa vyšetrovania nariadil ruský minister športu Vitalij Mutko. Ten všetky obvinenia odmietol a pohrozil, že nebude ďalej financovať ruský antidopingový program.

"Ak ho máme ukončiť, urobíme to radi. Aspoň ušetríme peniaze," povedal.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články