Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Praj majstrom SR v novom národnom rekorde
Zdielať na

Praj majstrom SR v novom národnom rekorde

Zdroj: pravda - Filip Praj

Slovenský reprezentant v športovej streľbe Filip Praj suverénnym spôsobom potvrdil pozíciu domácej jednotky a do zbierky úspechov mu pribudol už tradičný titul.

Na majstrovstvách Slovenska v streľbe z brokových zbraní nenašiel iba 16-ročný člen SŠŠR MV SR na trnavskej strelnici Štrky vo štvrtok premožiteľa v dvojitom trape mužov a piatykrát v rade sa stal šampiónom v tejto disciplíne.

Praj potvrdil pri obhajobe prvenstva svoj talent a úlohu jednoznačného favorita, keď suverénne triumfoval vynikajúcim výkonom 149 bodov (finále sa nestrieľalo) pred Kvetoslavom Mihálikom z trnavského ŠKP (130) a Štefanom Magyaricsom z ŠSK Barczi (126). Zverenec trénerky Vanessy Prajovej dosiahol v jednotlivých položkách 49, 50 a 50 terčov, pričom celkovým súčtom 149 terčov vytvoril nový slovenský rekord. Svoje predchádzajúce maximum spred troch rokov tiež z M-SR v Trnave vylepšil o dva body.

Prajov výkon je zároveň lepší ako aktuálne svetové rekordy v kategórii mužov (148 b. v podaní Rusa Vitalija Fokejeva) a juniorov (147 b. Američana Williama Crawforda), ale nemôžu byť uznané za nové maximá. V športovej streľbe totiž platia len rekordné výkony dosiahnuté na vrcholných podujatiach ako OH, MS, ME a SP.

"Filip absolvoval veľmi vydarené preteky, po ktorých sa mu nedá nič vyčítať, teda ani tá jediná chybička v prvej položke," uviedla pre agentúru SITA trénerka Vanessa Prajová.

Ak by jej zverenec a zároveň syn tento výkon predviedol pred necelým týždňom na MS v Belehrade, postupoval by do finálovej položky z líderskej pozície a mal by blízko k titulu svetového šampióna v kategórii mužov i zisku olympijskej miestenky. Tam však trafil 140 terčov, čo stačilo na 34. miesto

Počas dvoch víkendových dní sa na M-SR v Trnave bude od 9.00 h (sobota), resp. 9.30 h (nedeľa) bojovať ešte o tituly v trape a skeete. Obhajcami lanských titulov sú: v trape úradujúca vicemajsterka sveta Zuzana Štefečeková a Marián Kovačócy, v skeete bronzová medailistka zo súťaže družstiev na nedávnom svetovom šampionáte v Belehrade Danka Barteková a Štefan Zemko.

Výsledky - M-SR 2011 - dvojitý trap mužov:

1. Filip Praj (SŠŠR MV SR) 149 bodov - nový rekord SR, 2. Kvetoslav Mihálik (ŠKP Trnava) 130, 3. Štefan Magyarics (ŠSK Barczi Bratislava) 126