Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
TdF: V cieli radosť Hushovda a smrť technika
Zdielať na

TdF: V cieli radosť Hushovda a smrť technika

Zdroj: sita - Hushovdov druhý trimf na TdF 2011

V cieli 16. etapy cyklistickej Tour de France sa tešil Nór Hushovd zo svojho druhého triumfu v tomto ročníku, no už predtým ho šokovala informácia o smrti technika priamo v priestoroch cieľa dnešnej etapy.

Technika Patricka Guaya našli ráno mŕtveho neďaleko jeho karavanu v priestore cieľa utorkovej 16. etapy v Gape. Päťdesiatdeväťročný Guay absolvoval svoju 27. Tour. V 70. rokoch minulého storočia bol aktívnym jazdcom, podľa organizátorov ide o strýka cyklistu tímu Quick Step Jéroma Pineaua. "Úrady začali vyšetrovať možnú príčinu smrti. Tour de France vyjadruje hlbokú sústrasť Jéromovi, ako aj ďalšej Patrickovej rodine a kolegom," uviedli organizátori pretekov.

Nór Thor Hushovd dosiahol na cyklistickej Tour de France 2011 druhé víťazstvo, keď triumfoval v utorňajšej 16. etape zo Saint Paul Trois Chateaux do Gapu (162,5 km).

Cyklista tímu Garmin-Cervelo zopakoval svoj triumf z 13. etapy do Lúrd. Úradujúci majster sveta, ktorý už tento rok viezol na Tour aj žltý dres lídra, dosiahol celkovo desiaty etapový úspech na najslávnejších pretekoch. V závere veľmi rýchlej etapy sa presadil pred krajanom Edvaldom Boassonom Hagenom, tretí skončil Hushovdov tímový kolega Ryder Hesjedal. Žltý dres lídra 98. ročníka si aj na úpätí Álp udržal Thomas Voeckler.

Slovák Peter Velits zvládol prvú z náročných etáp tohto záverečného týždňa výborne a do cieľa prišiel na 17. priečke spolu s lídrom Voecklerom, či Belgičanom Gilbertom. Jazdec stajne HTC-Highroad stratil v cieli 4:44 min, no v celkovom poradí sa posunul na o jednu priečku vyššie na 15. miesto, pričom stráca stále 10:01 minút.