Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Rocky of Gracie víťazom Slovenského derby
Zdielať na

Rocky of Gracie víťazom Slovenského derby

Zdroj: sita - Dostihy, Slovenské derby

Víťazom nedeľňajšej Veľkej ceny Raiffeisen Bank International - 19. ročníka Slovenského derby (rovina, Gd-3, 2400 m, pre 3-ročné plnokrvné kobyly a žrebce, dotácia 60 000 eur), hlavných dostihov bratislavského 12. mítingu domácej turfovej sezóny, sa v čase 2:30,33 min iste o 1,5 dĺžky stal Rocky of Gracie z českej stajne BORS Břeclav Luďka Mikuleckého.

Zverenca Petra Juránka viedol domáci džokej Ján Havlík, a to pri stávkovej kvóte 51:10. Havlík je prvým jazdcom zo SR, ktorý triumfoval na tomto vrcholnom teste v Starom háji.

Tmavý hnedák s francúzskym pasom Rocky of Gracie predtým skončil 26. júna tretí na Českom derby v pražskej Veľkej Chuchli. Dosiaľ mal po siedmich štartoch na konte jeden triumf a zárobok 458 500 Kč, teraz pridal pre "žlto-modrú" kombináciu z centrály Tři Grácie neďaleko juhomoravských Valtíc 30 000 eur. Vlani v máji stál na aukcii vo francúzskom Saint-Cloud 42 000 eur, do ČR sa dostal cez agenta Chrisa Richnera.

Druhý v Petržalke docválal administratívne maďarský Lenz (dž. Jaroslav Línek, 73:10), ktorého v Dunakeszi - Alagu pri Budapešti pripravuje Sándor Ribárszki pre Vimar Dvorníky Pavla Vigaša. Víťaz maďarskej klasickej Veľkej jarnej ceny - Nemzeti Díj Lenz bol naposledy štvrtý na Magyar Derby. Tretí finišoval ďalší český zástupca Wallisto (dž. Erwin Dubravka, 92:10), ktorý takto skončil aj na spomenutom Maďarskom derby. Štvrtou pozíciou príjemne prekvapil Katelbach zo stajne EMOP Vladimíra Jurigu. Zverenca úradujúcej šampiónky Zuzany Kubovičovej pobádal džokej Zdenko Šmida pri obrovskom kurze 54,9. Tzv. tabuľu doplnil dodatočne nominovaný český Lysyan (dž. Milan Zatloukal, 152:10).

Favorizovaný víťaz "modrej stuhy" z Prahy Roches Cross (dž. Jan Rája, 23:10), ktorého trénuje legenda Veľkej pardubickej Josef Váňa, do značnej miery doplatil na starohájskom "kolotoči" na nevýhodný vyžrebovaný vstupný post 14. V úvodnej polovici derby totiž márne hľadal pozíciu bližšie k bariére, vonkajšou stopou rozdal cenné metre a skončil až na desiatom mieste medzi 14 aktérmi zo 4 krajín. Rešpektovaný nemecký De Rigueur (38:10), držiteľ striebra z Rakúskeho derby, pod jazdkyňou Sabrinou Wandtovou, ktorá siahala po vzácnom hetriku (tento rok sa už radovala v Belgicku a Holandsku), točil do cieľovej rovinky na sľubnej druhej pozícii vedľa napokon šiesteho outsidera Brisk Moosa (dž. Róbert Šara, 10 990:10), ale za métou 300 už nezasiahol do najpodstatnejšieho diania a docválal siedmy.