Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Fenomén je späť. Rýchlik Bolt sa vracia!
Zdielať na

Fenomén je späť. Rýchlik Bolt sa vracia!

Po prvýkrát po tom, čo vlani predčasne ukončil sezónu pre zdravotné problémy, opäť súťažil. A ako to už u Usaina Bolta býva zvykom, bol najrýchlejší.

Jamajčan svoj premiérový štart v sezóne absolvoval na mítingu Diamantovej ligy v Ríme.  Hladkú stovku zvládol za 9,91 sekundy a iba o jednu stotinu zaostal za najlepším výkonom roka. Jeho krajan, Asafa Powell, bol pomalší o 2 stotiny sekundy. Tretí skončil šampión starého kontinentu, Francúz Christophe Lemaitre, v európskom výkone roka 10,00 sekundy.

Bolt však o víťazstvo musel poriadne zabojovať. Opäť raz nebol na štarte tým najrýchlejším a tri štvrtiny trate zaostával za Powellom. Predbehol ho až na cieľovej šachovnici. Z desiatich vzájomných súbojov tak vyhral už deviaty.

"Bol som nervózny a zrejme sa to aj prejavilo. Určite to nešlo tak ako som si predstavoval. Keď si uvedomím, že to vôbec neboli vydarené preteky, tak musím byť vlastne rád, že som vyhral," povedal 24-ročný bežec, ktorý na podujatí v Taliansku zaujal oveľa svalnatejšou postavou ako v minulosti.

O formu trojnásobného olympijského víťaza, majstra sveta a svetového rekordmana, ktorý 9 mesiacov nesúťažil, sa veľmi zaujímali organizátori budúcotýždňového mítingu Zlatá tretra. V Ostrave bude súperiť s najrýchlejším v tejto sezóne, ďalším Jamajčanom, Stevom Mullingsom. Ten zvládol stovku za 9,89 stotín sekundy (rovnaký čas dosiahol aj Obinna Metu z Nigérie). A zdá sa, že českí organizátori nemusia ľutovať, že za jeho štart zaplatili približne 213 tisíc eur.

Bolt, ktorého vlani vyradil boľavý chrbát, síce ešte nemá svoju typickú fazónu, no odborníci predpovedajú, že sa bude z podujatia na podujatie zlepšovať. 

Pred nasledujúcim si odskočí do Londýna, kde si chce vychutnať finále futbalovej Ligy majstrov medzi Barcelonou a Manchestrom United, ktorého je fanúšikom.