Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Majster Európy Havlík predpovedal na šampionáte tri medaily
Zdielať na

Majster Európy Havlík predpovedal na šampionáte tri medaily

Päťnásobný majster Európy v kulturistike mužov a párov Štefan Havlík je známy tým, že pred žiadnym významným podujatím v tomto športe nehovorí iba o postupe do 6-členného finále, ale vždy otvorene a priamo o chystanom útoku na najvyššiu priečku. Inak to nebolo ani pred odchodom na ME 2011 do Sofie (21. - 22. mája).

Ako správny líder výpravy predpovedal nie iba svoj triumf v kategórii do 100 kg, ale aj prvenstvo reprezentačného kolegu Ladislava Kuzdera v hmotnosti do 90 kg a víťazstvo ďalšieho prirodzeného lídra slovenskej výpravy Ľuboša Maliňáka v klasickej kulturistike nad 180 cm. Kým v dvoch prípadoch (svojom a Kuzderovom, pozn.) mu to vyšlo na sto percent, v prípade Ľuboša Maliňáka sa "pomýlil" o jednu priečku. "Kulturistika je beh na veľmi dlhé trate. Venujem sa jej pomaly už dvadsaťdva rokov. Začínal som, keď som mal štrnásť, onedlho budem mať tridsaťšesť," povedal pretekár Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica po návrate z európskeho šampionátu v Sofii. Ako Štefan Havlík ďalej pripomenul, za tie roky pri kulturistike už všeličo zažil a všeličo skúsil. Práve na základe týchto bohatých pretekárskych skúseností vie reálne zhodnotiť nie iba svoje možnosti, ale aj možnosti jeho reprezentačných kolegov a ich súperov.

"Už po sobotňajšom semifinále som vedel, že vo finále idem na zlatú medailu. Stačilo mi vidieť fotografie súperov zo semifinále a vedel som, že ak dobre zabojujem a totálne predám svoju aktuálnu športovú formu, budem mať štvrtý titul v individuálnej súťaži z majstrovstiev Európy. Jeden som vyhral s Jankou Purdjakovou v súťaži párov," povedal Štefan Havlík.

Bol to práve Š. Havlík, kto povzbudzoval a kamarátsky usmerňoval svojich kolegov počas nedeľňajších finálových súťaží. "Keď som išiel z pódia, ubezpečil ma, že zlato mám vo vrecku. Hovoril mi, keď už Ľuboša (Maliňáka, pozn.) ´obabrali´ o zlato, tebe ho určite dajú. Čo nám zobrali pri Ľubošovi, vrátia nám v tvojej kategórii," opísal majster Európy v hmotnosti do 90 kg Ladislav Kuzder Havlíkove proroctvá.

"Obaja pretekári, ktorých sme ešte pred odchodom do Sofie pasovali za top favoritov ME, svoju úlohu zvládli na jednotku a obaja priniesli medailu. Sme radi, že zo šiestich pretekárov sú traja medailisti z týchto ME. Aj to je dôkazom toho, že sme pri nominácii dali dôveru tým najlepším, ktorí pre ME 2011 prichádzali do úvahy," konštatoval štátny tréner Slovenskej asociácie kulturistiky, fitnes a silového trojboja (SAKFST) pre kulturistiku a fitnes Milan Čížek.

"Okrem medailistov nás však svojím výkonom potešili aj pretekári tzv. druhého sledu reprezentácie, ktorí sa prebojovali do finále (Ján Soták v hmotnosti do 75 kg, pozn.), respektíve zostali tesne pred jeho bránami (Peter Bella v klasickej kulturistike nad 180 cm). Verím, že oni postupne v priebehu niekoľkých rokov prídu na pozície top pretekárov a na ME a MS nahradia dlhoročných ťahúňov," pokračoval Milan Čížek.

Štátny tréner pri hodnotení jednotlivých medailistov pripomenul aj fakt, že Slováci na posledných troch ME v kategórii do 90 kg dominovali. Predminulý rok ju vyhral Peter Tatarka, vlani Štefan Havlík a tento rok Ladislav Kuzder. Práve L. Kuzder, ktorý sa triumfom v Sofii zaradil k absolútnej špičke európskej kulturistiky, patril podľa M. Čížeka k pretekárom, ktorým športová forma v nedeľňajšom finále správne gradovala.

"Laco vyhral semifinále i finále s prehľadom. O jeho prvom mieste nikto nepochyboval. To isté platí aj o Štefanovi Havlíkovi. Trochu nás zaskočila druhá priečka Ľuboša Maliňáka, pretože on bol vo svojej kategórii hlavným kandidátom na majstrovský titul. Pri rovnosti bodov (obaja získali 38 bodov, pozn.) o striebre pre Ľuboša rozhodol väčší počet lepších umiestnení u jednotlivých rozhodcov v prospech Rusa Stanislava Landovera," analyzoval Milan Čížek výkony a umiestnenia troch slovenských medailistov z ME v Sofii.

Prezident SAKFST Michal Čapla na margo čerstvého medailového zásahu Havlíka a spol. v Sofii zdôraznil, že Slováci v histórii samostatnej SR získali na ME spolu 47 medailí, z toho 21 zlatých. "Ak by sme bilancovali medailové úspechy aj ostatných športových odvetví, ktoré SAKFST zastrešuje a pridali k nim aj juniorské úspechy na ME, dospeli by sme k fantastickému číslu takmer 200 medailí," dodal Michal Čapla.

Súvisiace články