Zatiahnuté
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Vitalij Kličko v sobotu o titul vo verzii WBC proti Solísovi
Zdielať na

Vitalij Kličko v sobotu o titul vo verzii WBC proti Solísovi

Kolínska Lanxess Arena bude v sobotu 19. marca dejiskom súboja o titul majstra sveta v ťažkej kategórii boxerskej federácie WBC, úradujúceho šampióna Vitalija Klička vyzve Kubánec Odlanier Solís.

Starší zo známej ukrajinskej pästiarskej súrodeneckej dvojice 39-ročný Vitalij Kličko má aktuálne bilanciu 41 víťazstiev (z toho 38 k.o.) a iba dve prehry, o deväť rokov mladší rodák z Havany zvíťazil pri všetkých svojich 17 dueloch v profiringu (z toho 12 k.o.). Solís sa okrem bilancie nepoškvrnenej prehrou môže pochváliť i olympijským zlatom z Atén 2004.

"Som pripravený vydržať 12 kôl. Vôbec by mi to nerobilo problém, sobotňajší súboj sa však skončí podstatne skôr. Dám publiku to, čo chce - knokaut. V Solísovi ma čaká jeden z najnebezpečnejších súperov v mojej kariére, ale to je v poriadku, aspoň to bude zaujímavé," povedal na tlačovej konferencii sebavedomý rodák z Belovodska, ktorý sa okrem športových aktivít venuje i politike. Kličko tiež pochválil kubánsky box, no našiel i rezervy: "Ich systém je veľmi dobrý, sú úspešní predovšetkým na amatérskej úrovni, ale treba si uvedomiť, že profesionálny box je o niečom inom."

Solísov promotér Ahment Ener nepochybuje o úspechu svojho mandanta: "Nebesá milujú číslo tri a toto bude môj tretí pokus uspieť v zápase o titul v ťažkej váhe. Myslím si, že sa to podarí." Manažér bratov Kličkovcov Bernd Bente upozornil na impozantný mediálny záujem: "Súboj budú môcť vidieť diváci v 123 krajinách po celom svete. Vitalij to nebude mať jednoduché, čaká ho asi najťažšia úloha od duelu s Lennoxom Lewisom. Solís je podľa mňa najlepším amatérskym pästiarom v dejinách."

"Najneskôr v 12. kole pošlem Vitalija definitívne k zemi, možno sa mi to dokonca podarí ešte skôr. Jednoznačne zvíťazím ja, akým spôsobom, to už nie je podstatné," nechal sa počuť Solís. Olej do ohňa pridal aj kontroverzný Brit David Haye, ktorý povedal: "Ak môže okrem mňa niekto zdolať Vitalija Klička, je to Solís. Dúfam však, že sa mu to nepodarí. Nechcel by som totiž stratiť šancu získať všetky tituly majstra sveta v ťažkej váhovej kategórii zdolaním oboch ukrajinských bratov."

Duel bude na vlastné oči sledovať 19 000 divákov. Organizátori pripravili pre divákov aj kultúrny program - pred súbojom im zahrá skupina Roxette. Odborníci, napríklad člen exekutívy WBO Igor Mazur, predikujú, že Kličko má až 70-percentnú šancu udržať si majstrovský opasok.