Jasno
19°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Vlhová mala víťazstvo na dosah, po obrovskej chybe prišlo vypadnutie
Zdielať na

Vlhová mala víťazstvo na dosah, po obrovskej chybe prišlo vypadnutie

LEVI / Slovenská lyžiarka Petra Vlhová nedokončila druhý slalom novej sezóny Svetového pohára. Vo fínskom Levi suverénne viedla po 1. kole, v druhom však vypadla, keď dostala špicar. Nedeľnú súťaž vyhrala Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá si pripísala 89. víťazstvo v prestížnom seriáli.

Slovenka potvrdzuje výbornú formu v úvode sezóny. Lyže mala počas jazdy v neustálom kontakte so snehom a v jej jazde 1. kola ťažko nájsť nejakú chybu.

Vlhová vstupovala do pretekov ako líderka SP, keďže v úvodnom októbrovom obrovskom slalome v rakúskom Söldene skončila tretia a suverénne vyhrala sobotný prvý slalom sezóny v Levi. V nedeľnej súťaži útočila na rekordné siedme víťazstvo vo fínskom stredisku, ktorým by sa na čele historickej štatistiky osamostatnila od Shiffrinovej (6). S číslom šesť opäť nádejne odštartovala, od prvých bránok sa dostala do ideálneho tempa a bez zaváhania zvládla aj kombináciu, kde sa menil rytmus. Postrážila si prechod do strminy, v ktorej našla čistú a rýchlu líniu a na treťom medzičase mala náskok 91 stotín na Shiffrinovú. V cieli mala nakoniec na rivalku k dobru trištvrte sekundy a dostala sa jasne do vedenia.

Američanka, ktorá štartovala s dvojkou, predviedla dynamickú jazdu. Obhajkyňa veľkého i malého glóbusu nasadzovala čisté oblúky, ale oproti Vlhovej prešla strmšiu časť pomalšie. Odvážnou jazdou sa prezentovala Hectorová a nebyť straty v spodnej rovinatej pasáži, bola by po 1. kole pred Shiffrinovou. Dürrovej oproti sobote chýbala ľahkosť, na prvom prelome ju vyhodilo z línie, získala však v strmine a pred 2. kolom (13.00 SEČ) bola v hre o pódiové priečky. Ďalšie pretekárky strácali už vyše sekundu.

Druhé kolo sa otočilo o 360 stupňov

Vlhová vo fínskom Levi suverénne viedla po 1. kole, avšak v druhom vypadla kvôli špicaru. Víťazka nedeľného slalomu Američanka Mikaela Shiffrinová si pripísala 89. víťazstvo v prestížnom seriáli.

V druhom kole, už aj s umelým osvetlením, zaútočila z priebežnej piatej pozície Popovičová, ktorá nadelila dovtedy vedúcej Nórke Mine Fürst Holtmannovej vyše sekundu a vydarenou jazdou poskočila až na pódium. Chorvátka nasadila latku vysoko, Dürrová i Hectorová sa zaradili až za ňu.

Prekonala ju až Shiffrinová, ktorá síce nešla úplne presvedčivo, ale stále dostatočne rýchlo. V záverečnej rovine zabrala a dostala sa do vedenia. Vlhová sa od úvodu pustila naplno, zvýšila svoj náskok až na vyše sekundu, no v treťom sektore na červenej bránke chytila špicar a preteky smoliarsky nedokončila.

"To, čo sa stalo, nás trochu prekvapilo. Taký je šport. My musíme zdvihnúť hlavy, najmä Petra. Môžeme byť hrdí na to, čo počas týchto dvoch dní predviedla. Išla naplno a takéto situácie v slalome, keď idete na plný plyn, sa môžu stať. Sme smutní, ale už sa pozeráme na ďalšie preteky," uviedol tréner Vlhovej Mauro Pini.

V celkovom poradí SP klesla slovenská reprezentantka na druhú priečku, za Shiffrinovou zaostáva o 30 bodov. V klasifikácii disciplíny je štvrtá, okrem americkej rivalky sa cez ňu dostali aj Dürrová a Popovičová. Ženský súťažný kalendár pokračuje o týždeň dvomi zjazdmi v stredisku Zermatt/Cervinia (18. a 19. novembra).

Súvisiace články