Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kladivár Charfreitag so suverénnym postupom do finále na ME
Zdielať na

Kladivár Charfreitag so suverénnym postupom do finále na ME

Konopka a Lomnický sklamali

Skúsený Miloslav Konopka a nováčik Marcel Lomnický sklamali a už v predstihu bolo zrejmé, že sa s finálovou vidinou môžu rozlúčiť. V 12-člennej skupine obsadil Miloslav Konopka 10. miesto výkonom 68,77, Marcel Lomnický 11-te so 68,22, keď obaja výrazne zaostali za svojimi sezónnymi maximami.

Série oboch, Konopkova 68,77 - x - x a Lomnického 68,22 - 68,02 - x napovedali, že po úvodných krátkych pokusoch už zlepšenie nenastalo a obaja sa technicky trápili. Limit na priamy postup do finále 75,50 splnili dvaja, Maďar Krisztián Pars 76,48 a Poliak Szymon Ziolkowski 75,75.

V rozbehoch na 400 m sa predstavil Peter Žňava v treťom z piatich, medzi siedmimi štartujúcimi mal zabehnutý piaty sezónny výkon, do semifinále sa postupovalo podľa kľúča štyria najlepší plus štyria s výkonmi. Žňava sa dostal na ME aj za cenu úhrady nákladov, SAZ nad jeho nesplneným ostrým limitom prižmúril oči, čo bola výzva aj pre 27-ročného Žňavu odvďačiť sa solídnym výkonom pod hranicou predpísanej normy zväzu 46,50. Pri zhode okolnosti vznikala aj nepatrná šanca postúpiť do semifinále, príjemný postupový kľúč k takýmto úvahám doslova nabádal.

Žnavova barcelonská štvrtka dopadla vo 4. dráhe smoliarsky. Najskôr Rakúšan Zeller predčasne skončil po zranení a po ňom v záverečnej zákrute aj Žnava, prejavujúci svalové zranenie nohy. Žňava dlho neopúšťal dráhu, sklonený nad ňou nielen od bolesti, ale aj od sklamania, ktoré mu pripravila. V 3. rozbehu podľa očakávania dominoval s vypusteným záverom Ír Gillick 45,84, na priamy postup zo 4. miesta bolo treba zabehnúť Žňavovi 47,19, čo malo byť vzhľadom na sezónne maximum (46,58) v jeho silách.

Súvisiace články