Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovenskí hokejisti porazili Lotyšov 5:2
Zdielať na

Slovenskí hokejisti porazili Lotyšov 5:2

Zdroj: SITA

PEKING / Slovenskej hokejovej reprezentácii vyšlo výsledkovo až tretie stretnutie na ZOH 2022 v čínskom Pekingu. Zverenci trénera Craiga Ramsayho v nedeľu zdolali Lotyšov 5:2 a v tabuľke C-skupiny obsadili 3. priečku, meno súpera v utorkovom súboji play-off ešte nepoznajú. Slovenskí hokejisti v C-skupine vo štvrtok prehrali s Fínmi 2:6, v piatok podľahli Švédom 1:4.

​V nedeľu slovenský tím ani raz neprehrával. Počas väčšej časti duelu bol aktívnejší ako súper a prevahu na ľade korunoval aj gólmi. Skóre stretnutia otvoril v 11. minúte obranca Martin Marinčin, no ešte v prvej tretine na jeho zásah reagoval vyrovnaním Ronalds Keniňš. V druhej dvadsaťminútovke pridali Slováci ďalšie dva presné zásahy, skórovali Peter Cehlárik a aj mladík Juraj Slafkovský, pre ktorého to bol už štvrtý gól na turnaji. "Lotyši dnes zo začiatku s nami jazdili, ale s pribúdajúcim časom sme ich prevýšili. Dobré je, že sme im nedovolili veľa striel. Dosiahli sme dôležité víťazstvo, pretože sa končí skupina a bude sa hrať vyraďovacia časť," poznamenal Slafkovský pre RTVS.

V úvode tretej časti síce skorigoval Miks Indrašis, no potom Peter Zuzin využil prihrávku Miloša Kelemena spoza bránky a vrátil Slovákom dvojgólový náskok. Na záverečných 99 sekúnd pristúpili Lotyši k hre bez brankára, no zdramatizovať zápas sa im už nepodarilo a v závere inkasovali od Tomáša Jurča, ktorý predtým trafil aj žŕdku.

"Bol to ťažký zápas. Šli sme do vedenia, preto nám to pomohlo. Sme radi za víťazstvo. Pred duelom sme si povedali, že musíme lepšie brániť v našom pásme a pokrývať si hráčov. Čakali sme na góly a dnes prišli. Prvé dva zápasy v skupine boli náročné, mali sme v nich šance, ale nepremenili ich. Dnešný triumf sme potrebovali, môže nám pomôcť v ďalšom zápase," povedal po zápase útočník Peter Zuzin.

Slováci pod piatimi kruhmi zvíťazili po piatich neúspechoch, predtým naposledy sa z triumfu tešili v Pjongčangu 2018 v úvodnom súboji proti Rusom. Medzitým dvakrát podľahli Američanom, raz Slovincom, Fínom a Švédom.

V obrovskom slalome mužov zlato pre Odermatta, súboj bratov Žampovcov tesne pre staršieho Adama

Slovenskí reprezentanti v zjazdovom lyžovaní Adam Žampa a Andreas Žampa skončili v nedeľňajšom obrovskom slalome mužov na ZOH 2022 v čínskom Pekingu na 15. a 16. mieste. Do druhej desiatky sa bratská dvojica posunula z 21. resp. 23. priečky po prvom kole. Zo zlata sa teší najväčší favorit Marco Odermatt zo Švajčiarska, striebro získal prekvapujúco Slovinec Žan Kranjec a bronz Francúz Mathieu Faivre. Obrovský slalom mužov bol poriadne náročný, poznačilo ho sneženie a výrazne znížená viditeľnosť. Štart druhého kola dokonca museli organizátori odložiť o 75 minút.

Na zjazdovke Ľadová rieka v Jen-čchingu bol Adam Žampa po prvom kole na 21. mieste, z ktorého na vedúceho Odermatta strácal 2,93 sekundy. Na nového olympijského šampióna v súčte dvoch jázd stratil spolu 4,56 sekundy a skončil napokon pätnásty. Jeho maximom spod piatich kruhov zostáva 5. priečka z kombinácie na ZOH v Soči 2014, kde v slalome obsadil 6. priečku. Mladší Andreas Žampa bol po prvej jazde na 23. pozícii (+3,22), po druhej skončil vo výsledkoch hneď za bratom Adamom na 16. stupienku (+4,96 s). Pre Andreasa ide o najlepší individuálny výsledok na ZOH, až do nedele ho nikdy neklasifikovali lepšie ako v štvrtej desiatke.

Dvadsaťštyriročný Odermatt mal štartové číslo štyri a na čelo poradia sa v prvom kole dostal výbornou dolnou časťou trate. Iba o štyri stotiny sekundy za ním bol na druhej priečke Rakúšan Stefan Brennsteiner, tretí bol priebežne Faivre (+0,08 s). Slovinec Kranjec figuroval až na ôsmej pozícii, no v druhom kole predviedol vynikajúci výkon a najlepším časom sa katapultoval až na pódium. V súčte dvoch jázd za Odermattom zaostal iba o 19 stotín sekundy. Spomenutý Francúz Faivre si udržal tretiu priečku (+1,34 s). Rakúšanovi Brennsteinerovi druhé kolo nevyšlo, v dolnej pasáži spadol a aj keď napokon prišiel do cieľa, s mankom 15,63 s na víťaza skončil až v tretej desiatke výsledkového poradia.

Marco Odermatt je suverénnym lídrom tohtosezónneho hodnotenia Svetového pohára a na dosah má zisk veľkého krištáľového glóbusu. Práve obrovský slalom je v SP jeho doménou, z piatich "obrákov" vyhral štyri a v raz skončil druhý. Jeho prenasledovateľ v boji o malý glóbus Manuel Feller z Rakúska bol po prvom kole siedmy, no v druhom vypadol.

Paulína Fialková desiata v stíhacích pretekoch

Nórska biatlonistka Marte Olsbuová Röiselandová po rýchlostných ovládla aj stíhacie preteky biatlonistiek na zimných olympijských hrách v Pekingu. A keďže bola predtým aj súčasťou víťaznej nórskej zmiešanej štafety, s troma zlatými vo vrecku ašpiruje na honor najúspešnejšej športovkyne ZOH 2022. Spolu s bronzom z vytrvalostných pretekov má 31-ročná Nórka v Číne na konte už štyri cenné kovy.

Skvelé desiate miesto si v stíhacích pretekoch na 10 km vybojovala Slovenka Paulína Fialková, ktorá s dvoma chybami na strelnici zaostala za víťazkou o 2:38,8 min. V porovnaní s rýchlostnými pretekmi sa zlepšila o štyri miesta a zapísala druhý najlepší výsledok slovenského športovca na ZOH 2022. Tým najlepším jednoznačne zostáva zlato Petry Vlhovej v slalome. P. Fialková výrazne posilnila svoju ambíciu predstaviť sa v poslednej individuálnej súťaži v Pekingu, v pretekoch s hromadným štartom na 12,5 km v sobotu 19. 2. Mladšia zo sestier Fialkových Ivona skončila na 36. mieste, keď až sedemkrát sa zmýlila na strelnici. Napriek tomu si polepšila o päť miest v porovnaní s rýchlostnými pretekmi, kde skončila na 41. mieste.

Víťazná Olsbuová Röiselandová iba raz zaváhala na tretej položke na strelnici a napokon zvíťazila s veľkým náskokom 1:36,5 min pred Švédkou Elvirou Öbergovou a 1:48,7 min pred Nórkou Tiril Eckhoffovou, ktorá sa zo siedmeho miesta po poslednej streľbe dostala na bronzovú pozíciu. Športová tragédia postihla Nórku Ingrid Landmark Tandrevoldovú, ktorá z pôvodne bronzovej pozície ešte na deviatom kilometri napokon došla do cieľa na pokraji síl štrnásta s mankom takmer troch minút za víťaznou krajankou Olsbuovou Röiselandovou.

Paulína Fialková začala stíhacie preteky na štrnástom mieste zo šprintu, ale po výborne zvládnutej prvej streľbe v ľahu sa posunula na siedme miesto. Potom však nezvládla druhú "ležku", keď v meniacich sa poveternostných podmienkach na strelnici v Čang-Ťia-Kchou jej uleteli dva výstrely. Dvadsaťdeväťročnú Breznianku to stálo prepad zo siedmeho na dvadsiate miesto, ale preteky sa zďaleka nekončili. Tretiu streľbu a prvú v stoji zvládla najlepšia Slovenka bez chyby a posunula sa na štrnáste miesto. Za najlepšou desiatkou zaostávala o 10 sekúnd. Záležať si dala aj na záverečnej štvrtej streľbe a druhej v stoju a aj tú absolvovala bezchybne. Zaradila sa na jedenáste miesto, ale za desiatou Poľkou Monikou Hojniszovou-Staregovou zaostávala až 14 sekúnd. To už bolo priveľa, ale keďže v závere sa totálne vytrápila nórska favoritka Landmark Tandrevoldová, P. Fialková sa v cieľovej rovinke dostala pred ňu na desiate miesto.

Súvisiace články