Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Petra Vlhová je OLYMPIJSKOU víťazkou v slalome
Zdielať na

Petra Vlhová je OLYMPIJSKOU víťazkou v slalome

PEKING / Slovenskej reprezentantke v zjazdovom lyžovaní Petre Vlhovej nevyšlo podľa predstáv prvé kolo stredajšieho slalomu na ZOH 2022 v čínskom Pekingu a obsadila v ňom až 8. priečku. V druhom kole ale Petra s najrýchlejším časom nedala súperkám šancu a stala sa zlatou medailistkou v slalome.

Tréner Pini hovorí o nebojácnosti svojej zverenkyne

"Gratulujem Petre, je to úžasne," uviedol tréner Vlhovej Mauro Pini pre RTVS. "Vyhrala, lebo sa nebála," dodal. Pini poďakoval aj slovenským fanúšikom, od ktorých podľa jeho slov cítil celý tím veľa podpory. 

"Je veľmi ťažko povedať, čo teraz prežívam. Miešajú sa vo mne rôzne emócie. Po prvom kole to bolo ťažké, očakávali sme lepšiu jazdu. Od seba som očakávala lepší výkon. Snažili sme sa to hodiť za hlavu. Som veľmi šťastná, že môj tím mi veril. Bez nich by som to nedokázala," uviedla v prvej reakcii po slalome Petra Vlhová.

Vlhová: Dala som do tej druhej jazdy všetko, a vyhrala olympiádu

"Ja neviem, čo mám hovoriť, pretože... Mauro to musel postaviť trošku ťažšie, aby som zmazala tu stratu. Postavil ho ťažký," dodala Petra. Podľa jej slov jej brat pred druhým kolom povedal, že je kľudný, pretože jej verí ako nikdy. "Dala som do tej druhej jazdy všetko, a vyhrala olympiádu," dodala. 

"Ďakujem, že ste boli pri mne, aj že ste stále somnou, aj keď to niekedy nevyjde, Musíte stále veriť. Možno aj to nemožné sa dá uskutočniť.., pre Slovensko som dokáazala aj nemožné a vyhrala som olympijskú medailu. Dúfam, že si to užijete tak, ako si to užijeme my tu. Môžete oslavovať," poďakovala Petra Vlhová fanúšikom doma na Slovensku. Najviac sa z Petrinho víťazstva tešila jej rodina. Jej otec, Igor Vlha sa vyjadril, že je neskutočne hrdý na svoju dcéru. "Veril som v medailu, no bolo to nesmierne ťažké. Peťa to zvládla, klobúk dole pred celým tímom. Je to strašne krásne," vyjadril sa.

Prvé dojmy Vlhovej: Odmalička som chcela byť najlepšia

"Ešte to dochádza, ešte to nedošlo. Ale ten moment, keď som čakala pred pódiom a čakala ako povedia moje meno. Bol to ten moment, ktorý som si prehrávala v mysli, že by sa mi to mohlo podariť. Odmalička som chcela byť najlepšia. Je za tým veľmi dlhá cesta, a ja som urobila naozaj maximum, aby som to dosiahla. Som olympijská víťazka, už do konca života," reagovala na prvé otázky Vlhová pre RTVS. 

Veronika Velez-Zuzulová: Môže ísť už len po rekordoch ako Mikaela Shiffrinová

"Mauro Pini postavil druhé kolo viac do strán, čiže bolo treba viac točiť a to Petre vyhovovalo. Aj preto som verila, že bude mať šancu na medailu aj po prvom kole. Petra je bojovníčka a znova to potvrdila. Teraz už má všetko, a môže ísť už len po rekordoch ako Mikaela Shiffrinová," komentovala expertka RTVS a niekdajšia skvelá slalomárka Veronika Velez Zuzulová.

Zlaté druhé kolo Vlhovej

Druhé kolo Petra zajazdila s hodnotou 52,09 teda najrýchlejšie a ako prvá sa dostala pod súčet časov 1:45. Petru Vlhovú nepredbehla ani Wendy Holdenerová, Švajčiarka viedla celý čas, finišovala ale o dvanásť stotín sekundy za Petrou. Sara Hectorová svojim vypadnutím v druhom kole, zaistila Petre istú medailu na Olympijských hrách v Pekingu. Druhé kolo nakoniec dopadlo tak, ako celé Slovensko očakávalo, Petra získala zlatú olympijskú medailu v slalome.

 Po prvom kole na 8. mieste

Dvadsaťšesťročná Liptáčka sa na zjazdovke Ľadová rieka v stredisku Jen-čching, predstavila v prvom kole ako druhá a od úvodu mala horší čas v porovnaní s Nemkou Lenou Dürrovou, ktorá jazdila s jednotkou. V cieli za ňou Slovenka zaostala o 72 stotín sekundy. Po elitnej sedmičke bola Vlhová piata, horši výsledok v tom čase dosiahla len Švédka Anna Swennová Larssonová. "Ťažko sa mi to hodnotí, pretože 72 stotín je dosť. Úprimne povedané, na tomto snehu sa trápim. Ja jazdím agresívne a s veľkou silou, tak na tomto snehu potrebujem zmeniť moje lyžovanie. To je však ťažké, pretože keď celý život mám nejaký štýl, tak sa mi to ťažko mení. Keďže sneh je taký agresívny a ja jazdím silovo, tak nie som rýchla a brzdím, takže viem kde je chyba. Mám ešte druhé kolo, strata nie je veľká, ale ani malá. Teraz už je to buď-alebo. To, že trať stavia môj tréner, mi, dúfam, pomôže a dám dobrú jazdu. A uvidíme, ako to dopadne," zhodnotila do kamery RTVS Petra Vlhová po prvej slalomovej jazde v Pekingu. 

Schiffrinová nedokončila prvé kolo

Šokujúco už v tretej bránke vypadla Američanka Mikaela Shiffrinová. Práve jej tréner Mike Day bol autorom prvého kola stredajšieho slalomu. Štvornásobná majsterka sveta v slalome Shiffrinová, po svojom nečakanom výpadku zostala dlhé minúty sedieť pri ochranných sieťach a uvažovala nad uniknutou šancou na dobrý výsledok. V rozpätí 48 hodín to bolo už jej druhé nečakané zlyhanie a koniec medailových nádejí v disciplínach, kde mala útočiť na zlato. 

Súvisiace články