Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Odhalili globálnu dopingovú sieť. Schmidt skončil v putách
Zdielať na

Odhalili globálnu dopingovú sieť. Schmidt skončil v putách

SEEFELD,ERFURT / Globálna dopingová sieť bola rozprášená, hovorí sa vo vyhlásení rakúskej polícia po razii v Seefelde a Erfurte, ktorá tvrdo zasiahla majstrovstvá sveta lyžiarov-klasikov. Vyšetrovatelia si mnohé fakty nechávajú pre seba. Podrobnosti neuvádzajú takisto estónsky a kazašský zväz, ktorých lyžiari boli medzi zatknutými. Napriek tomu zároveň rad indícií z Rakúska a Nemecka napomáha v odkrývaní pozadia aktuálnej dopingovej chobotnice.

Jej hlavou mal byť nemecký lekár Mark Schmidt. V stredu v jeho laboratóriu v Erfurte kriminalisti zadržali početné krvné konzervy a odstredivky. Jeho samotného odviedli v putách a skrýval si tvár za čiernymi okuliarmi. V mladosti sám športoval, bol alpským lyžiarom. Vyštudoval medicínu, pracoval ako lekár v dopingovej ére cyklistiky pre stajne Gerolsteiner (zanikla 2008) a Milram (zanikla 2010).

"Pomáham zhruba 50 športovcom, vrátane plavcov, futbalistov či hádzanárov," tvrdil v lekárskom časopise. Ako sa dostal aj k lyžiarom? 
Prostredníkom mal byť pred viac ako desiatimi rokmi Stefan Matschiner, niekdajší manažér a dopingový poradca cyklistov Kohla, ktorý mal tiež väzby na Waltera Mayera, neblaho presláveného "dopingového" trénera rakúskych bežcov na lyžiach. Toho údajne pozval na preteky Okolo Švajčiarska, aby sa tu lepšie oboznámil s dopingovými praktikami cyklistov Gerolsteiner. Vtedy sa Mayer stretol aj so Schmidtom, píše iDnes.cz.

Matschinera zatkli v roku 2009 a obvinili ho, že štyridsiatim športovcom z rôznych krajín pomáhal s dopingom. Následne sa stiahol zo športového biznisu. A Mayer po sérii svojich dopingových afér dočasne zmizol z dohľadu v južnej Ázii.

Súvisiace články