Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Majsterka sveta Petra Vlhová je doma. V noci pristála v Bratislave
Zdielať na

Majsterka sveta Petra Vlhová je doma. V noci pristála v Bratislave

BRATISLAVA / Trojnásobná medailistka z majstrovstiev sveta v zjazdovom lyžovaní vo švédskom Aare je už doma. Po následných pretekoch v Štokholme priletela na bratislavské letisko v noci z utorka na stredu. Z jej prejavu bolo cítiť únavu i radosť z dosiahnutých výsledkov. Na tohtoročnom svetovom šampionáte získala zlatú medailu v obrovskom slalome, taktiež bola strieborná v alpskej kombinácii a bronzová v slalome.

​Na Petru čakalo množstvo novinárov. Rozobrala majstrovstvá sveta a aj vypadnutie v paralelnom slalome v Štokholme. "Pri tom skoku som bola veľmi vzadu, čím mi nohy vyleteli do vzduchu. Ešte som myslela, že z toho vykľučkujem a zvládnem to, ale potom mi úplne vystrelili lyže. Urobila som chybu, ale taký je šport. Hnevá ma, že som urobila chybu, pretože do každých pretekov idem naplno. Nič sa nedá robiť. Keď riskujem, stávajú sa aj chyby. A dnes som urobila veľkú.Budem sa snažiť pripraviť čo najlepšie na záverečné súťaže v sezóne," povedala Vlhová.

"Stále ešte celkom nevnímam, že som majsterka sveta. Niekedy sa nad tým zamyslím, že to tak zrejme je. Pred sezónou by som to zrejme nečakala, hoci som vedela, ako jazdím a na čo mám. Aj s toľkými chybami som dokázala triumfovať. Nečakali sme to, ale zároveň sme dúfali, že sa to podarí. Celý čas som verila, že v ´obráku' mám na viac a viem ísť lepšie. Konečne to prišlo, našla som si svoju pohodu a vyšlo to tak, že som majsterka sveta. Je to úžasné," uviedla bezprostredne po pristátí Vlhová. "Slalom je moja srdcovka, ale v 'obráku' sa aktuálne cítim oveľa lepšie. To všetko sa však môže kedykoľvek zmeniť," dodala.

noviny.sk

Priznala, že radosť by bola väčšia, ak by všetky jej medaily mali zlatý odlesk. Napriek tomu tvrdí, že sa jej splnil sen. "Všetko by sa mi splnilo, keby som získala tri zlaté medaily. Aj takto sa mi však splnil sen. Priali sme si, aby som bola čo najúspešnejšia a napokon mám z troch disciplín tri medaily. Je to úžasné a veľmi sa teším," povedala.

Na oslavy aktuálne nie je čas, sezóna je stále v plnom prúde. "Oslavovať budem až po sezóne, pretože až potom na to bude priestor. Teraz si to nemôžem dovoliť. Vždy, po každej medaile sme sa stretli u mňa na izbe všetci z môjho tímu a boli sme spolu a navzájom sme sa tešili. Na ďalší deň sme sa však už vrátili do stereotypu, aby som mohla získať ďalšie medaily," vyhlásila 23-ročná pretekárka.

Petra Vlhová sa v Aare predstavila v troch disciplínach a vo všetkých získala cenný kov. Úctyhodná zbierka - kombinačné zlato, "obrákové" striebro a slalomový bronz je niečo, na čo pred šampionátom vôbec nepomyslela. "Som neuveriteľne šťastná. Určite neskutočné emócie si odnášam z obrovského slalomu. Zlato je zlato, ale z každej disciplíny budem mať pekné spomienky. Keď sa pozriem na farbu medaily, budem vedieť, kde som urobila chyby a prečo je tá farba práve taká..."

Porovnanie Shiffrinovej a Vlhovej na MS v Aare sa skončilo so znamienkom rovnosti. Američanka ovládla slalom, ale v obrovskom slalome sa musela uspokojiť s bronzovou medailou. Vlhová má zlato z obrovského slalomu a tretia zasa skončila v slalome. Mikaela získala zlatú medailu v super G, ale tam Petra neštartovala. A na druhej strane, Vlhová vybojovala striebro v kombinácii, ktorú vynechala Shiffrinová.

"Považujem ju naozaj za veľkú súperku. V každých pretekoch v tejto sezóne, ktoré som vyhrala, bola hneď za mnou. A tam, kde som nezvíťazila, bola to ona, ktorá ma zdolala," pripomenula Shiffrinová známe fakty. "Petra je pre mňa veľká motivácia aj inšpirácia. Viem, že musím jazdiť na 100 percent, lebo ona to tak robí bez výnimky," dodala Američanka.

Súvisiace články