Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vlhová v Kronplatzi štvrtá. Na pódium jej chýbalo 9 stotín
Zdielať na

Vlhová v Kronplatzi štvrtá. Na pódium jej chýbalo 9 stotín

Archívne video

KRONPLATZ / Slovenská reprezentantka Petra Vlhová obsadila skvelé 4. miesto v utorkovom obrovskom slalome v talianskom Kronplatzi v rámci Svetového pohára alpských lyžiarok 2018/2019.

Vlhová v súčte oboch kôl zaostala o 2,06 s za víťaznou Američankou Mikaelou Shiffrinovou. Druhá skončila špecialistka na túto disciplínu, úradujúca a tiež dvojnásobná majsterka v obrovskom slalome, Francúzka Tessa Worleyová s mankom 1,21 s na víťazku. Tretia bola Talianka Marta Bassinová (+1,57).

Shiffrinová si pripísala ôsmy triumf v obrovskom slalome vo Svetovom pohári v kariére a celkovo 53. v pretekoch o body do boja o krištáľové glóbusy. V historickom rebríčku úspešnosti je fenomenálna Američanka medzi ženami stále štvrtá, ale už len dva triumfy ju delia od tretej Švajčiarky Vreni Schneiderovej s 55 víťazstvami. Na čele je Lindsey Vonnová s 82 triumfami.

"Bola som trochu nervózna, keďže vlani som v Kronplatzi vypadla. Teraz som pred pretekmi dobre potrénovala, vrátila som sa k správnej obrákovej terchnike a veľmi sa teším z tohto víťazstva. Veľmi musím pochváliť aj servis lyží, ktoré som mala," uviedla Mikaela Shiffrinová v prvom televíznom rozhovore po triumfe v Južnom Tirolsku.

Zverenkyňa trénera Livia Magoniho Vlhová zatiaľ nedovŕšila métu desať pretekov na stupňoch víťazov v tejto súťažnej zime, sériu pódiových umiestnení v neprerušenom slede zastavila na čísle šesť. Napriek tomu bola skvelá, keď si pripísala druhý najlepší výsledok v obrovskom slalome v kariére hneď za senzačným víťazstvom z 28. decembra 2018 v rakúskom Semmeringu.

Dvadsaťtriročná Liptáčka Vlhová bola v pondelok večer na žrebovaní čísel po prvý raz v elitnej sedmičke obrovského slalomu a vybrala si číslo 6. Na profilovo náročnej trati v 1. kole skvelým spôsobom zvládla hornú rovinatejšiu časť, kde bolo treba pustiť lyže. Tam zaostávala za Shiffrinovou iba o 11 stotín sekundy. Potom však prišli terénne zlomy do strmejších častí, kde nabrala na Shiffrinovú pol sekundy. V cieľovom svahu odklonenom na pravú stranu sa náskok Američanky zvýšil na konečných 1,42 s. Ostatná konkurencia s výnimkou úradujúcej majsterky sveta Worleyovej však zaostala za Shiffrinovou ešte výraznejšie.

V druhom kole Vlhová opäť solídne zvládla miernejšiu hornú časť a zostala tam v zelených číslach oproti konkurencii. V strmine jej však nevyšli nájazdy do niektorých ťažkých oblúkov a napokon bol z toho siedmy najlepší čas II. kola, ktorý stačil na celkové štvrté miesto. Najväčšia "strmina" zjazdovky Erta v Kronplatzi s názvom Para dal Pech mala sklon terénu až 61%.

Ambiciózna Vlhová momentálne zažíva najlepšie obdobie kariéry vo Svetovom pohári, čo potvrdzujú skvelé výsledky z obdobia po Vianociach. Od Semmeringu (28.12.) sa predstavila v piatich pretekoch Svetového pohára (2x Semmering, Oslo, Záhreb, Flachau) a priniesla si z nich tri víťazstvá a dve druhé miesta. Čo je ešte pozoruhodnejšie, víťazstvá dosiahla v troch rôznych disciplínach (obrovský slalom /Semmering/, paralelný slalom v tzv. mestských pretekoch /Oslo/ a slalom /Flachau/) a zakaždým v priamom súboji zdolala Američanku Mikaelu Shiffrinovú.

Súvisiace články