Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenskí boxeri majú hlavu v smútku. Vyzerá to tak, že box nebude na programe olympijských hier
Zdielať na

Slovenskí boxeri majú hlavu v smútku. Vyzerá to tak, že box nebude na programe olympijských hier

BRATISLAVA / Boxu reálne hrozí, že vypadne z programu olympijských hier. Môže sa stať, že už v roku 2020 v Tokiu tento šport neuvidíme. Dôvodov je viacero. Medzinárodný olympijský výbor kritizuje fungovanie Medzinárodnej amatérskej boxerskej federácie, tiež jej šéfa obvineného z mafiánskych praktík i neprehľadné finančné toky.

Boxu hrozí vylúčenie z najprestížnejšieho športového podujatia presne 100 rokov po tom, čo bol stabilne zaradený do programu letných olympijských hier. "Momentálne je situácia taká, že boxerská únia nebude môcť usporiadať turnaj v Tokiu," povedala členka výboru Medzinárodného olympijského výboru Danka Barteková. 

"Zakázali sme akýkoľvek oficiálny kontakt federácie AIBA s organizátormi olympijských hier v Tokiu," uviedol športový riaditeľ Medzinárodného olympijského výboru Kit McConnell. Povesť Medzinárodnej amatérskej boxerskej federácie AIBA utrpela dlhodobými spormi, neprehľadným financovaním i škandálmi okolo ovplyvňovanie zápasov. "Prezidenta boxerskej federácie Gafura Rachimova vyšetrujú orgány USA pre podozrenie z organizovania a financovania medzinárodnej zločineckej siete," dodal McConnell. 

"Momentálne je AIBA pod vyšetrovaním MOV. Bola zriadená vyšetrovacia komisia, ktorá má všetky tieto skutočnosti prešetriť," uviedla Barteková. Zatiaľ platí, že sa na olympijský turnaj nebudú predávať vstupenky, nie sú schválené kvalifikačné kritériá a nebudú sa ani konať turnaje, na základe ktorých by sa boxeri mohli na olympiádu prebojovať. Konečné rozhodnutie, či box ostane na olympiáde by malo padnúť v júni 2019. 

Slovenskí boxeri tomu neveria

V Komárne žije box už viac ako 80 rokov. Informácie o zámere vylúčiť box z olympiády majú v jednom z najstarších klubov na Slovensku zatiaľ len z médií. "Ja si to neviem predstaviť, aby box, jeden z najstarších športov, chýbal na olympiáde, neverím tomu, že vypadne," povedal tréner a prezident klubu Spartak Komárno Roderik Győrfi.

Komárňanský športový klub boxu vychoval už množstvo majstrov a šport, ktorý sa radí medzi tri najtvrdšie na svete tu má dodnes skalných fanúšikov. "Olympijské hry podľa mňa pozerá minimálne 90 percent celosvetového obyvateľstva, keby sa ten box vylúčil, popularita toho športu by sa znížila," uviedol člen klubu Spartak Komárno Alex Tóth.

Box si užívajú fanúšikovia rôzneho veku po celom svete. 

Súvisiace články