Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Antidopingoví komisári najviac kontrolovali Sagana a Kuzminovú. Pridali sa ale aj ďalšie mená
Zdielať na

Antidopingoví komisári najviac kontrolovali Sagana a Kuzminovú. Pridali sa ale aj ďalšie mená

SLIAČ / Antidopingoví komisári z našich športovcov vlani najčastejšie kontrolovali cyklistu Petra Sagana a biatlonistku Nasťu Kuzminovú. Okrem nich sa k novej kampani, zameranej na boj proti zakázaným látkam, ktoré ohrozujú najmä mladých športovcov, pridali aj ďalšie veľké mená.

"Naozaj sa tak zamyslím, že aké percentá súťažiacich, ktorí so mnou idú, sú čisté," hovorí úspešná slovenská biatlonistka Nasťa Kuzminová. Jej pochynostiam sa niet čo čudovať. Za posledné roky je v rôznych športov prekvapujúco veľa dopingových káuz. Aj na Slovensku bolo vlani 11 pozitívnych vzoriek.

"Porušenie dopingových pravidiel boli zaznamenané v kulturistike a v naturálnej kulturistike," informuje riaditeľka Slovenskej antidopingovej agentúry, Žaneta Csáderová. 

Dvojicou najčastejšie kontrolovaných boli práve naša trojnásobná medailistka z olympiády v Pchjongačngu Nasťa Kuzminová a cyklista Peter Sagan. Celkových testov urobili až 310. "Najviac testovaných boli v minulom roku športovci z atletiky a pomerne vysoké číslo sme mali v ľadovom hokeji kvôli olympiáde," uviedol lekár z agentúry, Ľubomír Gulán. 

Práve im totiž hrozí najväčšie nebezpečenstvo pokiaľ ide o doping. Nevedomosť je len jedným z dôvodov. Každému je jasné, že to nie je a ani nebude jednoduchá cesta. No tak, ako sa sprísňujú kontroly, mali by sa upraviť aj niektoré pravidlá. Jasným príkladom je prípad Mateja Tótha, ktorý musel dokazovať, že je čistý po tom, čo sa v jeho pase objavila odchýlka, no nikdy nemal pozitívny test. 

Olympijský víťaz v chôdyi na základe svojej vlastnej skúsenosti vypracoval niekoľko návrhov zmien, ktoré by sa mali stať súčasťou antidopingového kódexu v roku 2021.

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie