Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prostitútky a poľovačky. Tak Rusi uplácali šéfa biatlonistov, tvrdí antidopingová agentúra
Zdielať na

Prostitútky a poľovačky. Tak Rusi uplácali šéfa biatlonistov, tvrdí antidopingová agentúra

Archívne video

SALZBURG / Prezident Medzinárodnej biatlonovej federácie Anders Besseberg si užíval priazeň Ruska, ktoré ho uplácalo za prehliadanie dopingu prostitútkami a loveckými výpravami. Podľa televízie ARD o tom informuje Svetová antidopingová agentúra WADA, na základe nej vyšetruje nórskeho funkcionára polícia.

Bessberg je spolu s generálnou sekretárkou Nicole Reschovou podozrivý, že za úplatok prehliadal doping ruských biatlonistov a pred dvomi rokmi zaistil pridelenie majstrovstiev sveta v roku 2021 mestu Ťumen. Členovia kongresu IBU mali za hlasy pri voľbe od ruského zväzu dostať až 100 tisíc eur. Sibírske mesto pre rozsiahlu dopingovú aféru v ruskom športe nakoniec o šampionát prišlo.

"Počul som, že WADA je iniciátorom tohto vyšetrovania. Myslím, že sú v nezávideniahodnej situácii. Majú ako svedka len Rodčenkova a nič viac," povedal pre nórske noviny Dagbladet, ktoré citujú portál insidethegames.biz.

"Mám pocit, že WADA začína trochu panikáriť," dodal. "Problém je v tom, že sa spoliehajú na svedectvo jedného svedka a je jasné, že jemu nikto neverí," dodal Bessberg.

Grigorij Rodčenkov je muž, ktorý viedol moskovské antidopingové laboratórium. Práve on prehovoril o tom, že Rusi mali komplexný dopingový program. Čo vyvrcholilo tým, že ako krajina neštartovali pod svojou vlajkou na zimných olympijských hrách v juhokórejskom Pjongčangu. Rodčenkov momentálne žije v USA na neznámom mieste, pretože je vedený ako chránený svedok. Rodčenkov podrobne opísal, ako do dopingových testov dokonca zasahovala ruská KGB počas olympiády v  Soči 2014.

Rakúski prokurátori začali vyšetrovať možný doping, spreneveru a korupciu v medzinárodnom biatlone. Tamojšia polícia vykonala v utorok (10.4.) večer raziu v priestoroch Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) v Salzburgu. Zdôvodnila to podozrením o spolupráci IBU pri krytí ruských dopingových prípadov, za ktoré mali predstavitelia federácie dostať úplatky. K nekalej činnosti malo dochádzať medzi rokmi 2012 až 2017. Vyšetrovatelia hovorili o sume 300 tisíc eur. Podľa IBU sa policajná razia zamerala na osobu Andersa Besseberga, ktorý figuruje ako prezident Medzinárodnej biatlonovej únie od jej založenia v roku 1993. Generálna sekretárka Nicole Reschová, ktorá požiadala o dočasné uvoľnenie z pracovných povinností, je rovnako medzi vyšetrovanými osobami.

Sedemdesiatdvaročný Besseberg vedie IBU od roku 1992 a ešte pred vypuknutím aféry prehlásil, že sa nebude uchádzať o znovuzvolenie. Pre škandál až do vyšetrenia prípadu odstúpil z funkcie rovnako ako generálna sekretárka Reschová.

Súvisiace články