Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Paralympiáda bez Ruska, športovci môžu štartovať pod neutrálnou vlajkou
Zdielať na

Paralympiáda bez Ruska, športovci môžu štartovať pod neutrálnou vlajkou

Archívne video

BRATISLAVA / Marcové zimné paralympijské hry v kórejskom Pjongčangu (9. - 18. 3. 2018) budú bez Ruska. Medzinárodný paralympijský výbor (IPC) totiž v pondelok rozhodol o tom, že Ruský paralympijský výbor má naďalej pozastavenú činnosť.

Ústretovým krokom je, že v Kórejskej republike môžu štartovať zdravotne znevýhodnení reprezentanti Ruska, ale len pod neutrálnou vlajkou. Týka sa to športovcov, ktorí splnili predpísané kritériá. Rusko bude mať zastúpenie v zjazdovom lyžovaní, biatlone, behu na lyžiach, snoubordingu a curlingu na vozíčkoch.

"V lete 2016 bol antidopingový systém v Rusku totálne skompromitovaný. Nemožno zhodnotiť, ktorí športovci z tejto krajiny sú čistí a ktorí nie. Za ostatných sedemnásť mesiacov síce nastal v tejto oblasti signifikantný progres, no Ruský paralympijský výbor zostáva naďalej dištancovaný. Ruskí zdravotne znevýhodnení športovci sú v súčasnosti riadne testovaní, patria dokonca k najsledovanejším parašportovcom na svete. Veríme, že naše rozhodnutie budú rešpektovať všetci, týka sa to ruskej strany aj ostatných paralympijských výborov. Sme presvedčení, že keď budú Rusi naďalej napredovať súčasným tempom, najbližšie vrcholné podujatie už bude aj s ruskou vlajkou," povedal prezident Medzinárodného paralympijského výboru Andrew Parsons.

Súvisiace články