Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slováci bronzoví na 1000 m. Medaila je medaila, zhodli sa členovia K4
Zdielať na

Slováci bronzoví na 1000 m. Medaila je medaila, zhodli sa členovia K4

Archívna reportáž

PLOVDIV / Slovenský štvorkajak v zložení Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka vybojoval bronzovú medailu v K4 1000 m na majstrovstvách Európy v rýchlostnej kanoistike v bulharskom Plovdive. Zlato získali skvelým záverom Španieli, o strieborných medailách pre Poliakov na úkor Slovákov rozhodol až fotofiniš a po dôkladnom zmeraní iba 8 tisícin sekundy.

V mimoriadne dramatických pretekoch trio Španielsko, Slovensko a Poľsko sa už po polovici trate oddelilo od ostatnej konkurencie. O medailách bolo prakticky rozhodnuté, nie však o ich lesku. V záverečných 200 m napokon dokázali najviac zrýchliť Španieli a došli si po európsky titul. Poliaci a Slováci na prvý pohľad v rovnakom čase preťali cieľový priestor špičkou svojho kajaka. Finále v K4 1000 m sa konalo za daždivého počasia. V súčte európskych šampionátov v rýchlostnej kanoistike je to 45. medaila pre Slovensko. Aktuálna slovenská bilancia je 17 zlatých - 16 strieborných - 12 bronzových medailí.

Slováci už v sobotu získali na polovičnej a po novom aj olympijskej trati K4 500 m striebro a potvrdili viacročnú príslušnosť k absolútnej svetovej špičke. Pred rokom na ME v Moskve boli slovenskí reprezentanti v K4 zlatí na 1000 m a strieborní na 500 m.

Finále bolo jedinou jazdou v K4 na 1000 m v Plovdive, pre nízky počet prihlásených lodí sa rozjazdy ani semifinálové jazdy neuskutočnili. V tejto tradičnejšej disciplíne pre štvorkajaky, ktorá však už od Tokia 2020 nebude olympijská, sú Myšák, Vlček, Tarr a Linka aj majstri sveta z Milána 2015 a tiež strieborní medailisti z OH 2016 v Riu de Janeiro.

"Myslel som si, že sme druhí, až Denis Myšák mi pri vážení lodí povedal, že sme tretí. Ale tak - medaila je medaila! Všetko sa musí ceniť, každá medaila je cenná. V podstate sme išli celý čas pred Španielmi, ale v závere boli oni lepší. Snažili sme sa jazdiť podľa taktiky z olympijských heir v Riu, ale bohužiaľ, išli sme prvý ´kilák´ v sezóne, nevedeli sme, ako to vypáli. Skúsili sme to takto a vyšlo to na bronzovú medailu.. Celkovo môžem povedať, že sme na dobrej ceste, čo nám ukázalo najmä striebro na 500 m. Plovdiv bol pre nás taký odrazový mostík smerom k majstrovstvám sveta aj ďalším pretekom, keď už bude päťstovka olympijská disciplína," povedal Juraj Tarr po preteku.

"Chalani sa s náročnými podmienkami aj súpermi popasovali a nakoniec získali medaily, aj keď sme možno očakávali, že to bude trochu lepšie. Treba však uznať aj kvality súperov. Káštvorka na 1000 m je kráľovská disciplína a aj ostatné krajiny k tomu pristupujú seriózne, hoci to už nebude olympijská trať. Tesný záver medzi nami a Poliakmi sa skúmal na fotofiniši. Bol som u rozhodcov a tam sme si to všetko ešte raz detailne pozreli. Ukázalo sa, že na to, aby z toho boli tzv. mŕtve preteky, chýbali tri tisícinky sekundy. V takom prípade by sa dávali obom posádkam strieborné medaily. Teraz sa tešia Poliaci zo striebra, ale všetky tri medailové posádky boli lepšie od ostatnej konkurencie. Čo sa týka zmeny počasia, na to sa nedalo dopredu špeciálne nachystať. Na vode stále zmoknete, keď prší, dôležité je byť správne oblečený, aby ste sa udržali v teple. Naši reprezentanti to, myslím si, nepodcenili. Všetci to však majú rovnaké a treba sa s tým čo najlepšie vyrovnať," povedal vedúci výpravy Fili Petrla.

Súvisiace články