Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
FOTOGALÉRIA: Peter Hámor je prvý Slovák, ktorý si nasadil Korunu Himalájí
Zdielať na

FOTOGALÉRIA: Peter Hámor je prvý Slovák, ktorý si nasadil Korunu Himalájí

KÁTHMANDU / Slovenskí horolezci Peter Hámor a Michal Sabovčík v pondelok vystúpili na osemtisícovku Dhaulágirí (8161 m) v nepálskych Himalájach, na sociálnej sieti o tom informoval samotný Sabovčík. Hámorova manželka Mária už tento úspech potvrdila, Peter jej po výstupe volal.

Päťdesiatdvaročný Hámor výstupom uzatvoril takzvanú Korunu Himalájí, teda zoznam všetkých štrnástich himalájskych osemtisícoviek. Pre Sabovčíka išlo o zdolanie prvej osemtisícovky. "To je také naozaj symbolické, ako keby odovzdal svoje žezlo ďalšiemu talentovanému slovenskému lezcovi," povedal o tandeme horolezec Róbert Gálfy. Hámor plánoval na Dhaulágirí vyliezť aj v roku 2009, výstup sa však nakoniec nepodaril, jeho spolulezec počas neho tragicky zahynul. "Darmo ste super lezec ak si ona raz povie, že vás nechce, tak vás nechce," s pokorou vtedy povedal Hámor.



Ešte v nedeľu 14. mája sa obaja horolezci dostali do výšky 7250 metrov, kde prespali, expedícia o tom informovala na sociálnej sieti. V tom čase horolezcov od vrcholu delilo vyše 900 výškových metrov. Ráno vo výstupe pokračovali. Oboch horolezcov ešte podľa Sabovčíka čaká zostup do tábora C3. Podľa informácií z nedele sa mal do základného tábora vrátiť Michal Gabriž, pre problémy s chrbtom sa tam ostal liečiť štvrtý člen expedície Tomáš Petrík.

Hámorov projekt s názvom Himalayadventure XXVII odštartoval 10. marca odletom z Bratislavy do Káthmandu v Nepále. Do základného tábora vo výške 4500 metrov sa slovenskí horolezci presunuli 13. apríla, výstup im v predchádzajúcich dňoch komplikovalo sneženie, v tábore C2 dokonca prišli o jeden stan. Ešte pred niekoľkými týždňami horolezci absolvovali aklimatizačné výstupy v himalájskom údolí Solo Khumbu a v oblasti Mount Everestu. Projekt by mal trvať do 2. júna tohto roka, keď by sa mali horolezci vrátiť späť na Slovensko.


Svoju prvú osemtisícovku zdolal Popradčan Peter Hámor v roku 1998, keď vystúpil na vrchol Mount Everest (8848 m), odvtedy stál na osemtisícovkách ešte trinásťkrát, absolvoval napríklad expedíciu na Annapurnu (8091 m) v Nepále či Nanga Parbat (8125 m) v Pakistane. Naposledy vystúpil vlani na Manaslu (8163). V Tatrách sa už teraz chystá veľké uvítanie horolezeckej legendy. Peter by mal domov prísť  začiatkom júna. Aké prekvapenie ho tam čaká však manželka Marika zatiaľ prezradiť nechcela. 

Na horu Dhaulágirí vystúpili prvýkrát členovia švajčiarsko-rakúskej výpravy v roku 1960, neskôr, v roku 1988, aj slovenský horolezec Zoltán Demján spolu s dvoma Kazachmi.

Súvisiace články