Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovenský šport zrejme príde o svoju zlatú olympijskú disciplínu
Zdielať na

Slovenský šport zrejme príde o svoju zlatú olympijskú disciplínu

BRATISLAVA / Doteraz najviac medailí z letných olympijských hier vybojovali Slovensku vodní slalomári. Lenže už v máji majú byť schválené zmeny, ktoré ich minimálne o jednu šancu na úspech oberú. Z programu vodného slalomu by totiž na olympiáde mali vypadnúť debl-kanoisti.

Čo by znamenalo zrušenie mužskej kategórie C2 na olympiádach. Výpočet je jednoduchý. Od roku 2000 v Sydney na nich Slovensko získalo štyri zlaté a jednu bronzovú medailu. "Debl-kanoe je historicky najúspešnejšou vodnoslalomárskou disciplínou. "My sme jednoznačne proti tomu, aby sa zrušili," hovorí Ivan Cibák, prezident Slovenskej kanoistiky. 

Mená ako Hochschornerovci či Škantárovci pozná celý svet. "Podľa môjho hľadiska je to najzaujímavejšia kategória, pretože sú tam dvaja ľudia a je to divácky veľmi atraktívne," vysvetľuje Pavol Hochschorner, trojnásobný olympijský víťaz C2.   

Existuje možnosť, že C2 bude na olympiáde v Tokiu chýbať, ale na tej ďalšej by sa mohla opäť do programu vrátiť. Bude to ale až po ôsmich rokoch. "Je to veľmi dlhé obdobie a tým pádom bude určite jej úroveň zanikať," myslí si Cibák. 

Vodné športy, ktoré sú výkladnou skriňou úspechov Slovenska na olympiádach však tento týždeň dostali ďalšiu ranu. Rýchlostní kanoisti, konkrétne štvorkajak už  medaile vraj nebudú bojovať na kilometrovej trati, ale len na polovičnej. Členovia strieborného štvorkajaku sa túto správu dozvedeli v USA, kde sú na sústredení. "Tú zmenu avizovali už po OH a bral som to ako hotovú vec. Lenže potom bol nejaký kongres a, že sa nič nemení a zostáva 1000 metrov. A napokon je to aj tak 500-vka. Určite budeme musieť pracovať teraz viac na rýchlosti, výbušnosti, štartoch a uvidíme ako sa na to adaptujeme," hovorí Erik Vlček, trojnásobný medailista z olympiády v K4 na 1000 metrov. 

Všetky tieto zmeny vyplývajú zo snahy vyrovnať počet mužských a ženských disciplín na olympiáde. 

Súvisiace články