Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Veľkú pardubickú vyhrala pani Kobyla
Zdielať na

Veľkú pardubickú vyhrala pani Kobyla

Zdroj: SITA

Veľká pardubická steeplechase cross-country Českej poisťovne na 6900 m o 4,5 milióna Kč

Josefom Váňom pripravovaná reprezentantka stajne Buc Film, za ktorou figuruje filmový producent Jaroslav Bouček, mala kurz 3,3 a zarobila pre bielo-čiernu kombináciu 2,25 milióna Kč.
V cieli nedeľňajšieho 118. ročníka najznámejších prekážkových dostihov pevninskej časti Európy síce pred viac ako 35 000 divákmi bol v novom rekorde 8:58,93 min prvý ďalší domáci biely kôň Amant Gris (dž. Marek Stromský, 7,8), ale rozhodcovia ho po proteste ex offo diskvalifikovali pre nedodržanie dráhy. Na druhé miesto z tretieho sa vo výsledkovej listine posunul hostiteľ Hirsch, ktorého pri obrovskej stávkovej kvóte 40 viedol rodák z Dunajskej Stredy Jiří Kousek, nemecký šampión 1997. Ide o najlepší výsledok slovenského jazdca od triumfu Jaroslava Brečku so senickým Quirinusom v roku 1992.

Bronz dodatočne získal mierne favorizovaný a pôvodne štvrtý Juventus so spomenutým legendárnym Váňom v sedle. Päťdesiatpäťročný 5-násobný víťaz "Veľkej" sa pri svojej 22. účasti blysol dvoma ekvilibristickými požičaniami si bičíka od iných jazdcov - Libora Sedlářa i Raffaeleho Romana. Štvrtý skončil slovenský prekážkový Kôň roka 2006 i 2007 Numero Due (jazd. Luboš Urbánek) a piaty bol predvlaňajší víťaz Decent Fellow (jazd. Josef Váňa ml.). Všetky honorované priečky teda obsadili domáci aktéri. Centrála Bohuslav-Mlýnce manželov Pavly a Josefa Váňovcov zavŕšila čistý hetrik. Taxisovu priekopu prekonalo všetkých 16 štartujúcich koní. Do cieľa sa ich dostala polovica. Dvaja britskí aktéri Nadover a Ivoire de Beaulieu a taliansky Fatal Mac sa nepresadili. Diskvalifikácia Amant Grisa, hrdinu júnovej bratislavskej Veľkej ceny Petržalky, dovŕšila športovú tragédiu Žrebčína Albertovec a kouča Milana Theimera po fatálnom úraze Klipa (dž. Jan Faltejsek) z úvodnej fázy tohto vrcholného súperenia.

„Vôbec som na Veľkej nemal jazdiť a Hirscha som nepoznal. Sedel som na ňom po prvý raz. O to krajší pocit, samozrejme, mám z druhého miesta. Azda to nabudúce dopadne ešte o tú jednu priečku lepšie,“ povedal pre agentúru SITA 33-ročný Jiří Kousek, ktorý po svojich dlhodobých pracovných pobytoch v Nemecku, Francúzsku či Taliansku pôsobil od vlaňajška u kouča Jaroslava Hanáčka vo Veľkých Levároch a momentálne spolupracuje v Borskom Mikuláši so stajňou Victory Farm televízneho športového komentátora Viktora Blažeka. „V mysli teraz som s džokejom Dušanom Andrésom, ktorý pôvodne bol Hirschovým partnerom, ale po páde už na začiatku dnešného popoludnia skončil v nemocnici,“ dodal Kousek, pre ktorého išlo o tretiu účasť. Pred desiatimi rokmi skončil s Foksom šiesty a v sezóne 2000 spadol v záverečnej časti s francúzskym koňom Anatole. Stanislavom Popelkom z Hvozdu odchovaný a opatrovaný dvanásťročný hnedý valach Hirsch zo stajne EŽ Praha absolvoval vo vysokom veku svoju premiéru na „Veľkej“.
„Teraz som videl Marka Stromského vo vážnici a mám z toho celého veľmi zmiešané pocity. Navyše, počul som o Klipovi z rovnakej stajne. Je mi to neskutočne ľúto, ale napokon sme víťazmi my,“ skonštatoval pre Českú televíziu J. Bartoš a doplnil: „Amant Gris dnes bol lepším koňom, čo treba férovo uznať, ale fatálna chyba ho pripravila o triumf. Sixteen napriek prehre predviedla nádherný výkon: perfektne skákala a išla super. Trochu som sa pri jej subtílnosti obával toho, ako bude zvládať prekážky, ale je to naozaj pani kobyla.“ Majiteľ J. Bouček v sebe nezaprel schopnosť fabulácie: „Dúfam, že Michala Horáčka to podnieti konečne napísať scenár z turfového prostredia, o ktorom sme hovorili.“ Kouč Amant Grisa i Klipa M. Theimer si vzhľadom na situáciu zachoval ťažko očakávateľný nadhľad: „Športovo nám ten úspech nik nevezme. Marek zrejme bude potrebovať buzolu. Všetci robíme chyby. Verím, že Amant Gris v budúcnosti dokáže na Veľkej zvíťaziť.“

Osemročná pôvodom francúzska „šimla“ Sixteen, ktorú pred dvanástimi mesiacmi pobádal pri lesíku Cvrčkov v meste perníkov spomenutý Andrés (Bartoš bol vtedy zranený), dosiahla pri svojom 48. štarte 9. prvenstvo a má na konte 6 234 951 Kč. Jediná zástupkyňa slabšieho pohlavia v zostave „Veľkej“ 2008 pripomenula double světlohorskej Registany z ročníkov 2003 a 2004. Belka Sixteen sa vlani stala prvým takto zafarbeným víťazom po 71 rokoch. Belušov predtým naposledy zviditeľnil v sezóne 1936 Herold a biela kobyla nikdy v minulosti neuspela. Nedeľňajšie dostihy naživo sledovali aj hviezdni niekdajší zahraniční prekážkoví jazdci Richard Dunwoody a Peter Gehm. Slovenský Sacramento King (dž. Jaroslav Brečka) zo stajne Letný majer - Bača okolo kouča Ivana Katrinca nedokončil jedny z rámcových dostihov, Cenu Paramo - Memoriál R. Davisa - Striebornú trofej (steeplechase, Listed, 4400 m, pre 4-ročné a staršie kone, dotácia 500 000 Kč).