Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Športovým kráľom chodec Matej Tóth. Prečo nevyhral Sagan?
Zdielať na

Športovým kráľom chodec Matej Tóth. Prečo nevyhral Sagan?

BRATISLAVA / Titul slovenský Športovec roka 2016 v tradičnej ankete Klubu športových redaktorov Slovenského syndikátu novinárov získal olympijský šampión v chôdzi na 50 km Matej Tóth.

Druhý skončil už dvojnásobný cyklistický majster sveta v cestných pretekoch s hromadným štartom Peter Sagan. Tretia priečka na pomyselných stupňoch víťazov patrí tenistke Dominike Cibulkovej, víťazke majstrovského turnaja WTA Finals. Víťaz Tóth a celkovo druhý Sagan si vymenili svoje pozície spred roka.

V kategórii kolektívov sa z víťazstva teší štvorkajak rýchlostných kanoistov v zložení Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr a Tibor Linka, ktorý si vypádloval striebro na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Druhé miesto obsadili futbaloví reprezentanti SR, osemfinalisti na majstrovstvách Európy vo Francúzsku. Tretí skončili ich mladší kolegovia z reprezentácie do 21 rokov, ktorí si vybojovali postup na budúcoročné majstrovstvá Európy v tejto vekovej kategórii do Poľska.

Za Športovú legendu 2016 na slávnosti, ktorá sa uskutočnila vo štvrtok večer už tradične v činohernej sále novej budovy Slovenského národného divadla vyhlásili najúspešnejšiu športovú gymnastku v slovenskej histórii Mariannu Némethovú-Krajčírovú. Po druhý raz vyhlásili aj Paralympionika roka, ktorým sa stala dvojnásobná paralympijská šampiónka v športovej streľbe z Ria de Janeiro Veronika Vadovičová.

Divácku anketu o najpopulárnejšieho športovca roka v internetovom hlasovaní vyhral Peter Sagan.

Peter Sagan: "Chcel by som sa poďakovať všetkým svojím fanúšikom a tým, ktorí ma podporujú. A ďakujem za krásny večer. Viac slov ani netreba. Gratulujem Maťovi Tóthovi, veľký vzor je pre mňa Štefan Svitko, lebo sem-tam chodím na motorke. Olympiáda je najväčšie podujatie pre športovca. Matej Tóth ju vyhral, preto dominoval aj v tejto ankete. Ja som rád, že som skončil na druhom mieste, som na to hrdý."

V roku 2016 mali športoví novinári náročnú úlohu vyberať z množstva vynikajúcich výsledkov slovenských športovcov na popredných svetových podujatiach vrátane olympijských hier či majstrovstiev sveta. Napokon sa hlavným laureátom ankety stal po prvý raz v histórii chodec Matej Tóth, ktorý získal 1151 bodov. Objavil sa na všetkých hlasovacích lístkoch. Až 69-krát ho novinári zaradili na prvé miesto a len na jednom lístku chýbal v elitnej trojke. Tóth je v najlepšej desiatke športovcov Slovenska štvrtý raz za sebou, v roku 2013 skončil ôsmy, predvlani šiesty a vlani druhý.

Súvisiace články