Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Branislav Delej predstavil svoj volebný program na šéfa SOV
Zdielať na
Ostatné

Branislav Delej predstavil svoj volebný program na šéfa SOV

BRATISLAVA / Uskutočniť nezávislý finančný audit, navrhnúť zmenu v kompetenciách prezidenta a výkonného výboru, upraviť stanovy, zverejňovať všetky zmluvy a faktúry na internete, vytvoriť metodiku spolupráce so školami s cieľom posilniť záujem mládeže o šport a o olympizmus či iniciovať stretnutia s kompetentnými štátnymi orgánmi - to je len niekoľko hlavných bodov, ktoré za prvých sto dní mandátu chce v prípade úspešného výsledku zrealizovať kandidát na prezidenta Slovenského olympijského výboru (SOV) Branislav Delej.

"Za štyri roky vo výkonnom výbore SOV sa mi lekárskou terminológiu podarilo zistiť diagnózy a ako nový prezident ich chcem vyliečiť. Mottom mojej kandidatúry je ozdraviť olympijské hnutie," skonštatoval na pondelňajšej tlačovej besede uznávaný športový lekár.

Chýba transparentnosť

SOV podľa neho dlhodobo chýba predovšetkým transparentnosť, na čo podľa vlastných slov aj on ako člen výkonného výboru v minulosti upozorňoval. "Neprehľadné a neefektívne nakladanie s financiami. SOV a jeho dcérska firma Slovenská olympijská marketingová robia všetko, aby znemožnili efektívnu kontrolu verejnosti a dokonca aj priamo výkonnému výboru," upozornil opakovane šéflekár olympijského tímu SR. Kritizoval tiež nedostatočnú spoluprácu SOV so štátnymi orgánmi a neaktívny prístup pri tvorbe nového zákona o športe.

Okruh svojich najbližších spolupracovníkov v prípade úspešnej kandidatúry Delej nepriblížil. "Mená, vrátane generálneho sekretára, odhalím, až keď ma zvolia. Mám viacero indícií, že by im to teraz mohlo uškodiť, problémy môžu mať aj po voľbách. Musím chrániť tých, s ktorými chcem spolupracovať," skonštatoval 54-ročný prešovský rodák. Verejne vylúčil aspoň jedno meno - Martin Benko.

Traja protikandidáti

Voľba prezidenta SOV bude v sobotu 26. novembra na 51. valnom zhromaždení SOV v hoteli DoubleTree by Hilton v Bratislave. V prvom kole bude potrebná na zvolenie nadpolovičná väčšina maximálneho počtu hlasov, v druhom už len jednoduchá väčšina. Delejovými protikandidátmi sú Anton Siekel, Marian Majzlík a Milan Jagnešák.

"Čakal som pätnásť, dvadsať adeptov. Prekvapilo ma, že o post prezidenta sa neuchádza nijaká významná športová alebo funkcionárska osobnosť," doplnil Delej, ktorý postupne obišiel všetkých delegátov.

Hoci ako jasný nástupca Františka Chmelára sa všeobecne javí finančník Anton Siekel, lekár nevidí svoje šance čierne. "Nepokladám ho až za takého veľkého favorita. Uvidíme, ako sa rozhodnú delegáti - či pre novú cestu, alebo pokračovanie súčasnej. Verejná voľba by bola demokratickejšia, ale tajná možno tentoraz hrá v môj prospech..." Chmelár je prezidentom SOV od roku 1999. Vo voľbách uspel v rokoch 2001, 2004, 2008 a 2012; naposledy zdolal Jána Filca, keď ho volil aj Delej.

Súvisiace články