Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tradícia pokračuje. V Riu de Janeiro nebude chýbať Slovenský dom
Zdielať na

Tradícia pokračuje. V Riu de Janeiro nebude chýbať Slovenský dom

Zdroj: SITA - Rio de Janeiro v Brazílii hostí OH 2016

BRATISLAVA / Slovensko bude mať s definitívnou platnosťou svoje vlastné zázemie aj na Hrách XXXI. olympiády v brazílskom Riu de Janeiro.

Slovenský dom otvoria deň pred OH 2016 vo štvrtok 4. augusta o 16.00 h miestneho času, slávnostne tak urobí prezident SR Andrej Kiska. Aktuálne je príprava a realizácia projektu v plnom prúde, aby bolo všetko v úvode auguste pripravené. Priestor bude slúžiť všetkým športovcom, novinárom či návštevníkom OH a mal by vytvoriť dôstojnú platformu a priestor na oficiálne aj neformálne stretnutia športových diplomatov či najvyšších štátnych predstaviteľov.

Projekt podporilo aj ministerstvo zahraničných vecí SR. "Ide o priestor pre celé Slovensko, nie iba Slovenský olympijský výbor. Budeme sa snažiť, aby to bolo dobré zázemie pre všetkých a pomohlo nám propagovať našu krajinu," povedal Jozef Liba, generálny sekretár SOV.

Celková plocha 330 metrov štvorcových ponúkne miesto pre oddych či stretnutia a rozhovory, s verejnou aj súkromnou zónou. Samozrejmosťou je možnosť ochutnať typické slovenské špeciality a nápoje. K dispozícii bude aj veľká letná terasa. Počíta sa s celkovou kapacitou približne 120 osôb. Súčasťou budovy bude aj konferenčné centrum pre 80 osôb.

Slovenský dom bude mať sídlo v blízkosti Olympijského parku a dediny pre športovcov v časti Barra da Tijuca. Približne 500 m od slovenského situovala svoj dom aj Česká republika. Hlavným motívom projektu je heslo "Slovenský domov - tam je tvoje srdce".