Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Démare víťazom Miláno - San Remo, Sagana zbrzil pád
Zdielať na

Démare víťazom Miláno - San Remo, Sagana zbrzil pád

Zdroj: sita, dojazd 4.etapy na TdF

SAN REMO / Francúz Arnaud Démare sa stal víťazom sobotňajších jednorazových cyklistických pretekov Miláno - San Remo.

Dvadsaťštyriročný jazdec tímu FDJ využil chaos v závere a prešpurtoval Brita Bena Swifta zo zoskupenia Sky a Belgičana Jürgena Roelandtsa z Lotta Soudal. Slovenský majster sveta Peter Sagan mal dobrú pozíciu, ale pád Fernanda Gaviriu jazdiaceho pred ním zmaril jeho šance na úspech. Dvadsaťšesťročný Žilinčan napokon finišoval mimo prvej desiatky a stále čaká na premiérové víťazstvo v dúhovom drese svetového šampióna. Pred Démarem bol posledným francúzskym víťazom Miláno - San Remo v roku 1995 Laurent Jalabert.

Hneď po štarte takmer 300-kilometrových pretekov bolo tempo vysoké a do úniku dňa sa dostalo jedenásť jazdcov, medzi nimi aj Čech Jan Bárta z Bory-Argon 18. V okolí mesta Arenzano, kadiaľ sa malo prechádzať po stúpaní Passo del Turchino, sa na cestu zosypali kamene, preto museli organizátori akútne riešiť náhradnú trasu. Padajúce kamene zasiahli jedno auto, v ktorom sa zranili dvaja ľudia. Organizátori sa napokon rozhodli, že pretekári obídu inkriminovaný úsek po diaľnici, kde absolvujú deväť kilometrov. Z toho dôvodu bola tohtoročná edícia o štyri kilometre dlhšia oproti pôvodnému plánu. Utečenci si vypracovali náskok maximálne niečo cez osem minút, po stúpaní Passo del Turchino a prejazde diaľnicou sa na čele pelotónu striedali tímy Tinkoff, Dimension Data, Etixx-QuickStep, Orica-GreenEdge a Cofidis. Tie pomaly zvyšovali tempo a po troch menších stúpaniach Capo Mele, Capo Cervo a Capo Berta menej ako 40 km pred cieľom náskok zredukovaného úniku predstavoval už len 44 sekúnd.

Pred nájazdom na Cipressu (dĺžka 5,2 km, priemerný sklon 4,1%), predposledný kopec Miláno - San Remo, došlo na čele pelotónu k pádu. Obeťou boli aj Geraint Thomas a Peter Kennaugh z tímu Sky, Saganov pomocník Daniele Benatti či jeden z favoritov na víťazstvo Michael Matthews z Oricy. Vpredu jazdiaca šestica mala náskok 28 sekúnd. Dvadsaťpäť kilometrov pred páskou pelotón pohltil únik, na čelných pozíciách sa nachádzal aj Peter Sagan, odpadol Mark Cavendish. V závere stúpania zaútočil Giovanni Visconti (Movistar), vydal sa za ním Ian Stannard (Sky). Po zjazde sa pridali aj Daniel Oss (BMC), Fabio Sabatini (Etixx) a Matteo Montaguti (Ag2r). Ich náskok sa ustálil na 15 sekundách, no prišli oň ešte pred začiatkom stúpania do posledného kopca sobotňajšieho programu - Poggio s dĺžkou 3,7 km a priemerným sklonom 3,7%. Ako prvý zaútočil Andrea Fedi, zakrátko vypálil dopredu Tony Gallopin a potom Michal Kwiatkowski. Tesne pred vrcholom Poggia nastúpil Vincenzo Nibali a za ním v technickom zjazde trielili Fabian Cancellara s Petrom Saganom. Kwiatkowski 3 km pred cieľom viedol o štyri sekundy, no neuspel.



V hektickom závere spadol pred Saganom Gaviria, slovenský jazdec sa mu tesne vyhol, no spomalil a prišiel o šancu na prvé víťazstvo v dúhovom drese majstra sveta. V záverečnom špurte sa napokon presadil Démare, na druhom mieste finišoval Swift, na pódium sa dostal aj Roelandts.

Výsledky - Miláno - San Remo (295 km): 1. Arnaud Démare (Fr.) FDJ 6:54:45 h, 2. Ben Swift (V. Brit.) Sky, 3. Jürgen Roelandts (Belg.) Lotto Soudal, 4. Nacer Bouhanni (Fr.) Cofidis, 5. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing, 6. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša - všetci rovnaký čas ako víťaz

Súvisiace články