Polojasno
22°
Bratislava
Babač prehodnotil ciele, aj z MS chce medailu
Zdielať na

Babač prehodnotil ciele, aj z MS chce medailu

PIEŠŤANY / Slovenský veslár Lukáš Babač má pred blížiacimi sa majstrovstvami sveta vo francúzskom Aiguebelette (30. augusta - 6. septembra) ambície, nad akými na začiatku sezóny podľa vlastných slov neuvažoval.

"Vozil som medaily z každého podujatia, preto očakávame jednu aj zo šampionátu. Všetci veríme, že bude tá najcennejšia. Vážiť si však budem akúkoľvek," vyjadril sa na štvrtkovej tlačovej besede 30-ročný Piešťanec (nar. 20. marca 1985), ktorý sa na šampionát pripravuje doma na Váhu. "Prebieha to stereotypne. Trénujem pred prácou aj po práci. Zatiaľ sa nevyskytli nijaké komplikácie, všetko, aj zo zdravotnej stránky, je v poriadku. Sparingpartnerov mi robia chalani z tunajšieho klubu. Zatiaľ im vždy dám nejaký náskok, ktorý do cieľa musím stiahnuť, v lepšom prípade ich predbehnúť. Vyzerá to, že časy mám ešte o niečo lepšie. Na prírodnej vode sa to však dá ťažko porovnať, lebo každý deň môžu byť podmienky trošku iné."

Slovenský reprezentant sa stal najúspešnejším veslárom trojdielneho seriálu Svetového pohára 2015 v mužskom skife ľahkých váh a zaradil sa medzi absolútnu svetovú špičku v tejto neolympijskej disciplíne. Najskôr dosiahol v máji v slovinskom Blede historický triumf, potom v júni obsadil 2. priečku v talianskom Varese a napokon znova oslavoval prvenstvo v júli vo švajčiarskom Luzerne. "Verím, že formu sa mi podarilo minimálne udržať, ak nie zlepšiť. Mal som dostatok času, aby som dokázal posunúť vytrvalostnú aj rýchlostnú prípravu, ktorá teraz nabehla. Trochu však na mňa prichádza nervozita, 'bodlo' by mi, keby boli v tomto období ešte nejaké preteky. Všetko to však vypukne až na majstrovstvách sveta."

Babačovým budúcoročným cieľom sú olympijské hry v brazílskom Riu de Janeiro 2016. Pod piatimi kruhmi štartoval ako 19-ročný už v Aténach 2004, kde spoločne s Ľubošom Podstupkom obsadili 11. miesto v dvojskife ľahkých váh. "Samozrejme, je to cieľ každého športovca. Základňu na Slovensku máme, bohužiaľ, trošku redšiu, aby sme vedeli zložiť nejaké posádky. Pripravujem sa na kvalifikáciu OH, ktorá po rokoch, verím, bude znova úspešná. Dúfam, že sa nám podarí zložiť niekoľko variantov. Je dosť možné, že bude štartovať dvojskif ťažkých váh, dvojskif ľahkých váh a jeden skifár. Všetko bude závisieť od toho, kto bude aký rýchly. Bude to veľmi náročné, ale verím, že je to priechodné," doplnil Lukáš Babač.

Súvisiace články